Prisad bonde tar över Stora Tollby

Landets kockelit prisar Andreas Wiklunds arbete med potatis och grönsaker på Stora Tollby.
–  Utmärkelsen är ett kvitto på att man gör något som är uppskattat, säger han. Texten från bilagan Lantbruk

Foto: Magdalena Olsson

Gotland2014-04-08 13:30

Hans potatis och grönsaker serveras på innekrogar på kungamiddagar Nobelfester, skolor och offentliga kök.

Nyligen fick Andreas Wiklund utmärkelsen Pour le Mérite Gastronomique, som delas ut av M Sandahl Foundation. Föreningen värnar om gastronomiens traditioner och utveckling och har ledamöter som Leif Mannerström och Erik Lallerstedt. Ett finger med i utmärkelsen hade Donners Brunns Bosse Nilsson, som nominerat Andreas Wiklund.

– Hedersutnämnandet är ett kvitto och en sporre. Priset delades ut under en fin middag och jag höll tacktal. Självklart är det jätteroligt, men utan personalen hade vi inte varit här, säger Andreas Wiklund.

För ett par veckor sedan skrevs det sista pappret om Andreas Wiklunds övertagande av Stora Tollby i Fole. Priset för mark, odlingar, bostadshus, byggnader, lagerlokaler, maskiner: 24 miljoner, är en omöjlighet för de flesta. Det skulle det ha varit även för Andreas Wiklund, om inte han och de tidigare ägarna Ann och Sten Wikström tillsammans kommit överens om en långsiktig ekonomisk plan för övertagandet.

– Det måste finnas en vilja från båda parter, eftersom det måste gå vägen, säger Andreas Wiklund.

Stora Tollby är ett av Gotlands största företag inom grönsaks- och potatisodling med en omsättning på 18-19 miljoner. Beroende på säsong jobbar 8-14 anställda där.

Potatisodlingen är den största grenen i företaget, med odlingar på cirka 130 hektar. Så här års börjar arbetsdagen med att personalen tar emot ordrar som rings in av innekrogar i Stockholm, offentliga kök på fastlandet och skolbespisningar på ön. Runt 35 olika potatissorter finns i de stora hangarliknande lagren, med potatislådor som är staplade högt upp mot taken. Allt från svenska till franska och peruanska potatisar, med mer eller mindre bekanta namn som king edvard, amadine, sparris och ratte. Senare hämtar lastbilarna varorna som ska hinna till båten.

– Det är fullt upp, arbetsdagarna kan bli långa, säger Andreas Wiklund.

Han visar och berättar. Gärna och entusiastiskt. Intresset för potatis som något mer än tillbehör på tallriken delar han inte minst med landets ledande kockar. Där spelar färg, form, tjocklek på skal och storlek stor roll. Andreas plockar en populär peruansk potatis ur en lår, sorten är nära ursprungspotatisen i det låga kromosomantalet.

– Den här är väldigt populär just nu. Den tar inte åt sig så mycket vatten, något som kockarna vill åt när de gör potatispuré.

För närmare 20 år sedan kom Andreas Wiklund från grannsocknen Bro till Stora Tollby för ett sommarjobb. Då anade han inte vart framtiden skulle leda.

– Jag kom inrullande här på gården på min moped. Min bror som i dag driver Kometen jobbade redan här, och vi blev kvar några år, berättar Andreas Wiklund.

Efter studier till hortonom vid SLU i Alnarp återvände han till Stora Tollby för examensjobb inom växtodling. Då började funderingarna på hur ett övertagande skulle kunna gå till.

– Jag hade hört exempel på hur man gjort vid ett överlåtande av ett växthus i Danmark. Anställda fick köpa in driften och av vinsten lösa ut den tidigare ägaren, när nye ägaren ägde mer än 50 procent av företaget. Vi diskuterade olika modeller och vi rådgjorde med kollegor, berättar Andreas Wiklund.

Modellen blev att ta över gården lite i taget och efter hand. Sten och Ann Wikström lånade ut rörelsekapital och de la upp en avbetalningsplan för maskinerna. 2006 bildade de gemensamma driftbolaget Stora Tollby trädgård AB. Andreas tog över driften och började arrendera mark av Stora Tollby.

– Jag tog över anställda och hyrde maskinerna. Det blev lite av en vinn-vinn situation, eftersom jag tog över sådant som de annars inte fått ut något värde av. Sedan har det rullat på, vårt mål har varit att kunderna inte ska märka någon skillnad.

Nyinvesteringarna gjordes efter hand i nya bolaget. Efter åtta år med hyresavtal äger Andreas Wiklund 90 procent i bolaget och Ann och Sten Wikström resterande 10 procent.

– Man måste ha ett helhjärtat engagemang och brinna för satsningen. Finns inte intresset så går det inte, säger Andreas Wiklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om