Prisas för sitt miljöarbete med barn

På förskolan Torpet i Vibble vill man ge barnen glädjen av att vara i naturen. Barnen får göra sina egna komposter och på nära håll lära sig hur kretsloppet fungerar. Nu prisas förskolan med det internationella miljöpriset "Terres de femmes - kvinnornas jord".

Gotland2007-02-07 06:00
Fröknarna Carita Österdahl och Tina Ekedahl på förskolan Torpet i Vibble har tilldelats andra pris i en miljötävling. Det är stiftelsen Yves Rocher tillsammans med Franska institutet som för andra året i rad delar ut ett pris till kvinnor i Sverige som arbetar för naturen. Torpet får nu motta ett pris på 3 000 euro, cirka 27 000 kronor. Att engagera barnen i naturen och ge en förståelse för vår miljö är något som personalen på Torpet arbetat länge med. För sex år sedan började de det projekt som de i dag fått pris för.
- Vi har byggt på efter hand och så har det bara blivit mer och mer, säger Carita.

Sjunger om naturen
På Torpet får barnen redan från ett års ålder bekanta sig med naturen och de djur som finns runtomkring oss. De minsta barnen sjunger sånger om naturen, tittar på bilder och hör berättelser. Från fyra års ålder får barnen en egen ticka, som de själva väljer ut i skogen. I tickan bygger barnen sedan ett bo till sitt alldeles egna ticke -troll. De inreder tickan med mossa och löv. När löven i tickan byts ut slängs de inte på marken utan de läggs i en burk där det bor gråsuggor som bryter ner löven. Där börjar det kretslopp som barnen får följa. På förskolan har man två olika slags gråsuggor som man lite skämtsamt döpt till "gotlänningar" och "08:or". Carita och Tina berättar att den typ av gråsugga som vi är mest vana vid här på Gotland är den som kan rulla ihop sig till en liten boll.
- "Gotlänningarna" tål också solljus, för vi har ju så många soltimmar här på Gotland. De gråsuggor som vi kallar "08:or" är platta, kan inte rulla ihop sig och tål inte solljus, för i Stockholm lever de nere i tunnelbanan, säger Carita och ler.

Egen kompost
De lite äldre barnen får göra sin egen kompost i ett mjölkpaket där de genom ett litet fönster kan se hur maskarna bryter ner avfallet till jord.
- I slutet på maj öppnar vi mjölkpaketet i botten och tar ut den feta kompostjorden, som man sen kan odla i, berättar Carita.
Med sig från förskolan Torpet får alla barn ett alldeles eget "grönt rum", när de slutar. I en glasburk skapar man ett minikretslopp. Så länge man inte öppnar locket på det "gröna rummet" behöver man inte vattna växterna.
- Det är ett minne som man kan ha kvar resten av livet, säger Carita.
Både Carita och Tina berättar att det viktigaste är att ge barnen glädjen av att vara i naturen.
- Vi vill att alla barn ska tycka att det är kul att vara ute. De är de som ska ta över i framtiden och det är viktigt att få in miljötänket redan hos små barn, säger Tina.
Fröknarna på Torpet försöker att skapa en röd, eller snarare en grön tråd, där barnen lär sig att förstå varje del av kretsloppet och vad som händer i naturen runtomkring oss.
- Vi behöver lära känna de djur som är vardag här. Visst är det intressant med elefanter och lejon, men det är viktigare att veta vad som finns utanför dörren. Våra barn är inte det minsta rädda för småkryp, säger Carita.
Den 15 februari kommer priset "Terres de femmes - kvinnornas jord" att delas ut på Sofiero slott i Helsingborg. På Torpet har man redan planer på vad prispengarna ska användas till.
- Vi ska utveckla vår gård. Vi har inte riktigt bestämt, men vi vill kunna vara mer på gården. Kunna sitta ute och äta mellanmål och kanske grilla korv, säger Tina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om