Prisbelönt arkitekt ger gotländskt kärnvirke en boost

Det började med legobitar, gick vidare via stål och betong och har nu landat i det gotländska kärnvirket. Arkitekten Andreas Forsberg söker det enkla och genuina.

Mångfaldigt prisbelönte arkitekten Andreas Forsberg är ambassadör för det gotländska kärnvirket, kanske framtidens material för designhus.

Mångfaldigt prisbelönte arkitekten Andreas Forsberg är ambassadör för det gotländska kärnvirket, kanske framtidens material för designhus.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2020-09-16 09:22

Forsberg har belönats rikligt för sin arkitektur genom åren. 2019 utsågs han till ”Årets arkitekt” av magasinet Residence, för närvarande är hans Villa Sanda nominerad till att bli ”Årets betonghus”.

Tidigare har han också prisats för Studio Furillen, ett hus byggt i corténstål.

Men det finns ju så många material lämpade att skapa av, som det gotländska kärnvirket.

– Det lokalproducerade har framtiden för sig. Det finns stora möjligheter att använda kärnvirke som alternativ till andra exklusiva träslag och ytbehandlingar, menar han.

Andreas Forsberg driver AQ3 arkitektur med flera medarbetare såväl på fastlandet som på Gotland. Sedan tolv år deltidsbor och arbetar han på ön.

Pendlandet är en bra ingrediens i yrkeslivet, tycker han:

– Det kreativa skapandet sker här på ön, i Stockholm arbetar jag mer med konkreta projekt och marknadsföring.

Ett 35-tal projekt är för närvarande igång, inte minst i betong, Villa Sanda gav ringar på det arkitektuella vattnet.

Men, vem vet, i framtiden kanske det är gotländskt furu som blir den stora grejen.

Sedan ett och ett halvt år samarbetar han med Gotländskt kärnvirke AB för att föra fram den gotländska kärnfurans förnämlighet och kvalitet.

Med den ställning han har i arkitektbranschen har han ingångar till att marknadsföra detta material.

– Jag fungerar som ambassadör, kan man säga. Meningen är att den här lådan ska ut på turné i landet, säger han.

Lådan – i dag finns en enda i världen men i en framtid kanske 50 – innehåller prover av kärnvirket, behandlat på skilda sätt.

Han tror på en framtida effekt, verkligen, genom att han reser runt bland arkitektföretagen i landet, håller föreläsning, låter dem känna på virket och inspireras.

– På sikt skulle Gotland skulle kunna nischa sig här, satsa på kvalitet istället för mängd.

Han anser det logiskt att byta material, arkitekturen är ett kall och i den ligger att undersöka och sträva efter det enkla och genuina; corténstålet, betongen, träet.

Som en länk i en kedja ser han sig, blickandes bakåt för att binda ihop det förflutna med nuet.

Hans eget ursprung stod i Köping; mörka granskogar och strax intill; Bergslagens många gruvor. Nära känslor som han tar med sig i sitt arbeta.

Och så då legot. Legoklossarna. Han byggde som alla smågrabbar gör, men kanske på en annan nivå.

När han var, typ, tio vann han en legotävling genom att bygga ett hus till Kalle och Kajsa Anka.

Han hämtades med privatplan och fick en vecka på Legoland i danska Billund i förstapris. Klart sådant sätter igång intresset för skapandet.

– Jag använder det tänket än i dag, enkelhet, lowtech, moduler. Och skapandet är mer ett kall än ett yrke, jag skissar jämt, tar vara på de idéer som dyker upp.

Idéerna hängs på torklinan – en fysisk lina med klädnypor – och nagelfars några dagar senare. Vissa kasseras, andra läggs för vila, andra går in i skarpt arbete; skapande.

Andreas Forsberg arbetar ideellt som kärnvirkesambassadör för Gotländskt kärnvirke AB, i projektet finns även Region Gotland med på ett hörn.

För att han ser potentialen, för att han känner strömningarna i branschen.

– Satsning på kvalitet istället för mängd, det är en framgångsväg. Man måste bryta ut ett segment ur storskaligheten, Gotland skulle kunna muta in den kunskapen vilket på sikt skulle gynna inte minst skogsägare och sågverk, menar Andreas Forsberg.

Gotländskt kärnvirke

Gotländskt kärnvirke AB har som syfte att få kunderna att förstå värdet av den gotländska kärnfurun.

Med sina kontaktytor i branschen fungerar arkitekten Andreas Forsberg som ambassadör för materialet.

Det gotländska kärnvirket innehåller mer harts och har en rödare färg än "vanligt" kärnvirke. Antalet soltimmar, markens höga kalkhalt, vindförhållande och långsamma tillväxt är faktorer som påverkar till det positiva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!