Priser - att spara el(ler) slösa
Att aktivt välja elavtal är ett effektivt sätt för att sänka el-kostnaderna. Men en tredjedel av de gotländska elkonsumenterna står utan avtal och betalar ett högre pris än vad de behöver.- Man tjänar alltid på att ha ett avtal - oavsett om det är rörligt eller fast, säger Roland Tofftén, energirådgivare vid Gotlands kommun.
- Det är egentligen lika svårt att välja elbolag som att välja pensionsförsäkring. Man kan inte säga att det finns någon absolut sanning i vad som är bäst, säger Roland Tofftén.
Trygga val
Runt två miljoner svenska hushåll har valt den trygga vägen och tecknat avtal för fast elpris. Men kortsiktigt finns det mycket pengar att tjäna på att välja ett rörligt pris. På Konsumentverkets hemsida kan man utifrån den egna förbrukningen räkna ut vilket elhandelsföretag som erbjuder generösast avtal.
-Den som har haft ett rörligt avtal har hittills i år har sparat ganska mycket pengar, men å andra sidan ser man under en längre period att många som haft bindande avtal fått ett bra utfall, säger Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas elrådgivningsbyrå.
- Vi rekommenderar aldrig personer som lever på små marginaler till att teckna rörliga avtal eftersom det kan skilja mycket i kostnader mellan vinter och sommar, säger han.
Men precis som Roland Tofttén betonar han vikten att ha ett avtal och undvika "tillsvidarepriserna" som oftast är mycket högre. På Geab konstaterar man att en tredjedel av gotlänningarna fortfarande inte tecknat något avtal.
Jättekrångligt
- Alla avtal har blivit dyrare eftersom kostnaderna för utsläppsrättigheterna skjuter i höjden vid årsskiftet. Det kommer framför allt att visa sig på det rörliga priset, säger Sven-Olof Karlsson, elhandelschef på Geab.
Att välja rätt avtal hos elhandelsbolagen kan tyckas som att navigera genom en djungel. På Konsumentverkets hemsida finns 120 stycken att välja mellan. Och från branschens sida är man medveten om att det är svårt för vanliga människor att förstå vad till exempel en kilowattimme är för något.
- Det är jättekrångligt att förstå sig på, eftersom det är så många aspekter som spelar in, säger Sven-Olof Karlsson.
Boyta: 144 kvm
Total energianvändning: 26 200 kWh/år
Hushållsel: 6 200 kWh/år
Varmvatten: 5000 kWh/år
Uppvärmning 15 000 kWh/år
(Baserat på SCB:s Energistatisk för småhus, flerbostadshus och lokaler 2005)
Källa: Energimyndigheten
Total energianvändning: 26 200 kWh/år
Hushållsel: 6 200 kWh/år
Varmvatten: 5000 kWh/år
Uppvärmning 15 000 kWh/år
(Baserat på SCB:s Energistatisk för småhus, flerbostadshus och lokaler 2005)
Källa: Energimyndigheten
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!