Priset för en hektar bördig mark i region 3 på Gotland sjönk i genomsnitt med 6 procent till 101 000 kronor under 2013, och hamnar då i nivå med genomsnittspriset i riket. Den sämre jorden i region 4 på Gotland hade ett snittpris på 55 000 kronor per hektar efter en nedgång med 12 procent.
– Trycket har mättats och osäkerheten kring lönsamhet påverkar priset. Jag tycker dock att priset ligger på en mer rimlig nivå nu. Det är snarare konstigt att marken har gått upp så mycket tidigare, än att det nu har sjunkit, säger Stefan Nypelius, affärsrådgivare på LRF Konsult.
Än så länge har det gjorts för få affärer på Gotland för att säga något om prisnivån för 2014. Prognosen är att priserna ligger kvar i nivå med 2013.
– Tidigare fanns en optimistisk framtidstro och en syn på att värdet på mark är beständigt. Ovissheten kring hur stödet i landsbygdsprogrammet kommer se ut från 2015 gör att man avvaktar med investeringar, säger Stefan Nypelius.
Enligt honom är det inte längre lönsamt för en bonde med traditionell odling att låna pengar för att köpa mark, eftersom räntekostnaderna tar ut lönsamheten.