De som redan äger en bostad och skulle sälja har gjort en synnerligen god affär. Faktum är att gotländska villaägare inte bara har bott gratis utan också tjänat på att bo i eget hus. På Gotland har den som köpt ett hus 2011 och säljer i dag fått 7 000 kronor betalt i månaden sedan skatten på vinsten dragits av.
– Jag är bekymrad över att allt fler ser bostäder som en investering. Det sägs att träd inte kan växa till himlen, men bostadspriserna är på god väg, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.
Som GA kunde rapportera i fredags har öns mäklare och kunder märkt en rejäl coronaeffekt, som gjort den gotländska bostadsmarknaden än mer glödhet.
– På senare tid har vi sett en kraftig prisuppgång på småhus. Pandemin, med fler som jobbar hemifrån, har gjort att allt fler vill bo större, ha en trädgård och närheten till natur. Under lång tid har vi sett att priserna för bostadsrätter ökat betydligt mer än för småhus. Jag skulle inte bli förvånad om det blir tvärtom de kommande åren, säger Arturo Arques.
De senaste tio årens exceptionella prisuppgång visar en bostadsmarknad som inte fungerar, menar Arturo Arques.
– Priserna ska inte kunna rusa så här mycket, säger han och beskriver en farlig bubbla, där hushållen lägger lika mycket på sitt boende som förr, men där en räntehöjning är ett ständigt hot.
Han pekar på två grupper som är extra utsatta, de unga som ännu inte kommit in på bostadsmarknaden – och par som skiljer sig och snabbt behöver hitta en bostad till.
– Där pratar vi om en dubbelsmäll, det är nog jobbigt att gå igenom en skilsmässa och så tvingas man dessutom att tampas med ekonomin.
Arturo Arques råd är att räkna med åtminstone tre procent räntehöjning i kalkylerna hos banken.
– Det kommer nästan att vara omöjligt för den yngre generationen att vara skuldfri när de går i pension. De kommer att ha med sig skuldsättningen ända in i graven.
Öns mäklare vittnar om budgivningar som slutat med dubbla priser. I fredags kunde GA också berätta om paret som varit på 40 visningar innan ett hus blev deras. En sådan bostadsmarknad, menar Arturo Arques, är inte hållbar. Han efterlyser nu krafttag och politiska reformer, så att fler har råd med eget tak över huvudet.
– Jag skulle vilja se att samtliga politiska partier sätter sig vid förhandlingsbordet. Vart ska de unga annars ta vägen, säger han.