Priskrig på vårdpersonal mellan regioner

Det är mycket svårt för alla regioner att rekrytera vårdpersonal till sommaren. Personalkrisen gör att regionerna konkurrerar om samma personal, och tvingas höja ersättningen.

"Det finns för få personer att slåss om", säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob om den personalbrist i vården som råder över hela landet.

"Det finns för få personer att slåss om", säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob om den personalbrist i vården som råder över hela landet.

Foto: David Skoog/arkiv

Gotland2022-06-20 07:02

– Det finns för få personer att slåss om. Till exempel är biomedicinska analytiker en bristvara och det präglar naturligtvis bemanningen i andra regioner såväl som i vår. Vissa större städer har kanske lättare att rekrytera, men samtidigt slåss vi om samma resurser i Sverige, säger Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Gotland.

Orsakerna till varför det är svårare än vanligt att hitta personal i år är flera.

– Man får inte glömma att vi de senaste åren har haft en pandemi, med personal som slitit i lång tid. Många behöver ledighet. Sedan är det en effekt av den demografiska utvecklingen som vi redan är en bra bit in i. Det kommer tyvärr att fortsätta vara svårt.

För att lösa bemanningen i den egna regionen erbjuds olika ersättningar till de anställda, om de flyttar hela eller delar av sin sommarsemester.

På Gotland erbjuds personal exempelvis en basersättning på 12 000 kronor för en flyttad semestervecka. Sjuksköterskor i intensivvården, biomedicinska analytiker och barnmorskor får 16 000 kronor. För särskilt svårlösta pass erbjuds anställda kvalificerad övertid, om denne väljer att ta ett sådant extrapass.

Men i Västernorrlands region får en sjuksköterska som är beredd att flytta hela sin semester ett påslag på 100 000 kronor, enligt en sammanställning som TT har gjort. Region Stockholm erbjuder en månadslön extra för fyra flyttade semesterveckor, i Örebro får personalen 20 000 kronor per vecka för att flytta sin ledighet och Gävleborg erbjuder 30 000 kronor som mest för den som tar ut högst två kalenderveckor under perioden juni till augusti.

– Det blir ett skevt system. På befolkningsnivå totalt sett är det naturligtvis bra att vi minskar vårdköerna, men att som liten aktör inte kunna täcka en enhet med den personal som behövs skapar en väldig sårbarhet. Det skapar naturligtvis även en press på våra chefer.

När vissa sjukhus, regioner eller bemanningsföretag kan erbjuda enorma summor i ersättning händer det att personal som egentligen skulle ha jobbat på exempelvis Visby lasarett, ändrar sig till förmån för nya erbjudanden någon annanstans.

– Det kan vara någon som ska jobba som hyr och ångrar sig, eller så har man kanske fått erbjudande med högre lön någon annanstans. I den ordinarie verksamheten har vi på Gotland en bra lönenivå i jämförelse med riket. Inom vissa professioner, som ST-läkare, har till och med högre lön här än i Stockholm. Men nu handlar det mer om att köpa personal för att klara sommaren, säger Marie Loob.

Regeringen har delat ut ett antal miljarder kronor till regionerna som ska gå till att beta av vårdköerna efter pandemin, en inte helt okomplicerad satsning.

– Det som händer då är att regionerna måste göra extra satsningar, och till det köper man in mer personal än den man har i den ordinarie verksamheten, vilket bidrar ännu mer till att det blir priskrig om resurserna.

Det som framför allt finns kvar att lösa till sommaren är enligt Marie Loob sjuksköterskor till IVA, anestesi och operation. Även barnmorskor och biomedicinska analytiker fattas fortfarande.

– De som har varit med längre än jag säger att det brukar lösa sig, men frågan är när. Jag är inte helt trygg när det gäller bemanningen på de här enheterna ännu, men jag litar på att det kommer gå, för det måste det göra, säger hon.                  

Regioners ersättning

Stockholm: 10 000 kronor för en semestervecka, 20 000 kronor för två, 25 000 kronor för tre och en månadslön för fyra.

Örebro: 20 000 kronor per vecka för flyttad ledighet.

Gävleborg: Max 30 000 kronor för den som tar ut högst två veckor.

Västernorrland: 25 000 kronor per flyttad semestervecka.

Uppsala: 12 000 per vecka. Vissa kritiska verksamheter erbjuder 20 000 kronor per vecka.

Värmland: Max två veckor kan flyttas för 20 000 kronor per vecka.

Gotland: 12 000 kronor per flyttad vecka.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!