I den strategiska plan och budget som fastställdes av regionfullmäktige tidigare i veckan framkommer det att skatteintäkterna och bidragen visserligen ser ut att bli högre än beräknat de kommande åren och helårsprognosen för 2022 pekar på ett resultat på 265 miljoner kronor. Men samtidigt väntas regionens pensionskostnad öka mycket kraftigt. Till detta kan läggas en hög inflation och en trolig förestående lågkonjunktur. Sammanfattningsvis skriver regionen att den fulla omfattningen av detta inte var känt när budgeten beslutades i juni tidigare i år. Men utifrån den information som finns nu innebär det kraftigt förändrade förutsättningar.
– De största orosmolnen de kommande två åren är inflationen och pensionsavsättningar som jag ser det, säger Andreas Unger (M) regionråd.
I en analys över hur de förväntade prisökningarna och räntekostnaderna kommer att påverka de stora investeringar som är planerade framöver görs bedömningen att dessa kommer att bli dyrare. För att hantera de ökade kostnaderna föreslås nämnderna prioritera inom den summa som är avsatt. Det kan komma att innebära att färre kilometrar väg får ny asfalt, VA-investeringar kan behöva "anpassas" och fastighetsunderhåll får stryka på foten.
Flera stora byggprojekt kan också komma att behöva ses över. I ett antal planerade projekt som pekas ut; bland annat ombyggnaden av hamnterminalen, de nya idrottshallarna i Visby och Roma, gångtrafiklösningen vid kryssningskajen och det nya badhuset i Visby, förväntas ökade byggkostnader leda till att projekten blir sammanlagt 150 miljoner kronor dyrare än beräknat.
– Jag har hört att det har gått rykten på stan, att nu kommer den nya simhallen att få stryka på foten, men det har inte varit några sådana diskussioner, säger Andreas Unger.
De samlade investeringarna för 2023–2027 uppgår till drygt tre miljarder kronor. De planerade investeringarna nästa år bedöms kunna egenfinansieras, men därefter krävs det lån vilket skulle utöka den totala låneskulden till 829 miljoner kronor 2027.
– Regionens ränta är ju inte den samma som vi som privatpersoner lånar för. Regionen lånar på andra premisser och just nu har vi en extremt låg låneskuld. Vi har lyckats betala av väldigt mycket så just nu ligger vi på omkring 300 miljoner kronor. Det kan ju låta mycket, men har man en investeringsbudget som ligger på drygt en miljard kronor de kommande två åren så är 300 miljoner inte så mycket, säger Andreas Unger.
Flera av investeringarna skulle enligt analysen kunna skjutas på framtiden. Vilka konsekvenser det skulle kunna få har dock inte utretts då en sådan analys inte ingått i uppdraget. De investeringsprojekt som kommit väldigt långt och där upphandling redan påbörjats bör dock, så långt det är möjligt, genomföras. Att skjuta upp eller avbryta processen skulle helt enkelt få för stora konsekvenser för både verksamheten och ekonomin, står det i analysen.
– Det är en oviss framtid så det är en försiktigthetsåtgärd att säga att vi kanske inte mäktar med alla projekt samtidigt. Vissa projekt kan komma att behöva prioriteras ner och andra kan behöva prioriteras upp – för att situationen ser ut som den gör i samhället. Men det är en fråga för varje nämnd att jobba med. Det är en ständigt pågående process att följa sina projekt och se till att de inte sticker i väg utanför de givna budgetramarna, säger Andreas Unger.