När skinn-SM gick av stapeln i Tranås under första helgen i mars duggade diplomen tätt över gotlänningarna. På plats var bland annat Kjell Nilsson och Jenny Andersson från Graute gård, belägen i Hejnum, som kammade hem inte mindre än sju diplom.
– Det var första gången på några år som vi var med. Vi gissade på att konkurrensen skulle vara stenhård och hoppades egentligen bara på att vi skulle få med oss något slags diplom hem. Att det blev så här många blev verkligen en överraskning, säger Jenny Andersson.
Året var 1995 när paret tog över gården, länge hade verksamheten drivits av Kjells föräldrar och det var här han växte upp.
– Jag har provat lite annat, sommarjobbat på bank och så men jag fastnade ändå här. Det är ett fritt jobb, vi får vara mycket ute och samtidigt är det väldigt mångfacetterat. Jag har aldrig ångrat mitt val, säger Kjell Nilsson.
Från början var var det grisarna som dominerade verksamheten men sedan 13 år är de borta. Nu är det lammen som tar mest plats.
– För den som vill arbeta med djur och faktiskt bryr sig om dem är lammen fantastiska. För många är det viktigt att djuren kan ströva fritt utomhus och det kan lammen göra en stor del av året, säger Kjell.
Och Jenny flikar in:
– Och så är det bra för vårt tävlingssinne. Det är ganska stort, både på Gotland och i Sverige, att tävla i fårskinnskvalité.
Graute gård diplomerades under SM-helgen med tre förstapris, tre andrapris och en femteplats.
– Det är många faktorer som domarna tittar på, bland annat hur ren och jämn färgen på fällen är. Men de tittar också på hårkvalitén, glansen och hur lockarna ser ut, säger Kjell.
Hur firade ni?
–Vi har inte hunnit med det ännu. Men i framtiden finns det planer för restaurang, bio och en natt på hotell, säger Kjell.
Att producera högkvalitativt fårskinn är ett heltidsjobb. Att använda sig av rasen Gotlandsfår eller Leicesterfår, är enligt Kjell Nilsson en fördel men ändå krävs en hel del arbete.
– Man jobbar mycket med aveln under hela året. Det är lite som att ’tindra’, det gäller att hitta rätt bagge till rätt tacka, säger Jenny.
Tillhörande gården är en liten gårdsbutik, under sommarhalvåret finns här möjlighet till att köpa lättare fika, hantverk i fårskinn och egenproducerat lammkött.
– Först och främst vill vi visa upp verksamheten för att människor ska se hur bra djuren har det här, det blir en chans att ta del av produktionens alla led, säger Jenny Andersson.