Förra sommaren klagade flera på att badplatsen vid Gustavsvik lämnade en hel del att önska.
– Det är sörjigt och luktar illa, berättade en kvinna som också kontaktat regionen i ärendet.
Men klagomålen är inte hela anledningen till att ansvaret för strandskötseln nu förflyttas från teknikförvaltningen till den privata aktören Gotland Hotels & Properties AB, tidigare Gotlandsresor.
– Det är badplatsstrategin som ligger till grund för det här, och vi ser en stor vinst i att dela på ansvaret, säger Christian Strängborn, enhetschef på teknikförvaltningen.
Vem som ansvarar för städning, och var klagomål ska riktas, är en diskussion som hängt med länge. Badplatsstrategin som hänvisas till är den som antogs i december 2014 och som ersatte ett tidigare dokument som regionen arbetat efter sedan 1995, då som Gotlands kommun.
År 2014 hade regionen helt eller delvis ansvar för 44 av öns stränder. I dag är siffran som anges 39 men graden av skötsel varierar och Region Gotland är till exempel bara ansvarig för rensning av släke på de 13 stränder som ligger på regionägd mark, däribland Gustavsvik. För övriga stränder finns olika lösningar för skötsel.
Att ha bra koll och göra badare nöjda är tidskrävande. Christian Strängborn ser därför stora vinster i det nya samarbetet.
– De är ju på plats, kan se behovet dagligen och förmodligen vara mer alerta när det kommer till att sköta om det på ett bra sätt. På teknikförvaltningen har vi fasta rutter och då kan det dröja innan vi kommer.
Förutom att sköta stranden ska det privata bolaget även stå för kontroller av lek- och gymredskap samt ansvara för renhållning, grillplatser och skötsel av grönytor längs vägen från Gustavsvik ut till slutet på Snäckgärdsvägen.
Samarbetet beskrivs också som en del av regionens så kallade utökade sommarservice där mer fokus ska läggas på renhållning av Visby med omnejd. Något som lär behövas då antalet besökare på ön i sommar väntas bli stort.
Christian Strängborn hoppas att lösningen kan bidra till en fräschare upplevelse av det klassiska vattenhålet.
– Det är en väldigt besöksvärd plats och då känns det bra att hålla det schysst. Det lockar ju inte direkt att gå i och bada när det är massor av släke.
Samarbetet ska inte medföra ökade kostnader för regionen, menar Christian Strängborn.
– Vi ska utvärdera framöver men det kommer att bli motsvarande kostnader som de vi har idag.