Det är en dyster bild av svenska hushålls ekonomiska situation som Swedbanks senaste rapport målar upp. Boindex för första kvartalet 2023, det mätverktyg som ger en indikation på svenska hushålls köpkraft vid köp av bostad, är nere på en ny rekordlåg nivå. Risken för kraftiga höjningar av bostadsrättsavgifter är påtaglig, något som kan få allvarliga konsekvenser framöver, enligt rapporten:
– Hushållen pressas alltmer av stigande boendeutgifter och sannolikheten att fler hushåll kan få problem med att betala för sitt boende har ökat. Läget är allvarligt, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.
I rapporten sticker Gotland ut rejält från övriga landet. När det gäller ensamstående i bostadsrätt, med eller utan barn är det bara i Stockholm och Göteborg som man lägger större del av sin disponibla inkomst på boendet. I Stockholm går 71 procent av den disponibla inkomsten till boendet, i Göteborg 59 och på Gotland ligger siffran på 53.
– Att gotlänningarna sticker ut beror på två saker, det första är att inkomsterna är bland de lägsta i landet. Det andra är att Gotland är en attraktiv plats med höga bostadspriser. Det är tufft för gotlänningarna och tuffare än på de flesta andra orterna, speciellt för ensamstående, fortsätter Arturo Arques.
Utöver ett rekordlågt boindex varnar rapporten också för att många bostadsrättsföreningar kommer att behöva göra kraftiga höjningar av sina avgifter framöver. Stigande bolåneräntor, inflation och ökade omkostnader för till exempel underhåll pekar på att många föreningar borde ha höjt sina avgifter redan under 2022.
Arques tror att många velat avvakta och se hur läget utvecklar sig men att vi nu står inför en verklighet som inte erbjuder några andra alternativ än att ta mer betalt av föreningens medlemmar. Det här kan givetvis bli ett hårt slag för den som redan har en pressad ekonomi men exakt hur höga höjningarna kan komma att bli är svårt att svara på.
– Det beror helt och hållet på vilken typ av förening du bor i. Det kan handla om allt mellan 300 och 400 kronor, upp till flera tusenlappar i månaden. I äldre, välskötta föreningar kan behovet av avgiftshöjningar vara begränsade men om du bor i en förening med hög skuldsättning och stora renoveringsbehov är det värre, säger Arturo Arques.
Att själv sätta sig in i hur föreningens ekonomi ser ut är något som Arques betonar är viktigt, oavsett om du redan äger en bostadsrätt eller är på väg att köpa en.
– Ta reda på hur lånesituationen ser ut. Vilken ränta har föreningen på sina lån och när de går ut? Att ha insikt i föreningens ekonomi kan ge dig en uppfattning om hur till exempel en låneomläggning kommer att påverka din månadskostnad. Det är ju inte så kul att helt plötsligt få en smäll på 1 500 kronor i månaden utan att ha kunnat lägga undan pengar.
Ett annat tips som Arturo Arques nämner är att ringa ordföranden i föreningen och be att få se den tekniska underhållsplanen som varje bostadsrättsförening enligt lag måste upprätta. Planen ska ge en fingervisning om fastighetens underhållsbehov framöver och vilka kostnader dessa innebär för föreningen.
– Det är viktigt att du själv tar ansvar och undersöker så mycket det bara går inför ett eventuellt köp. Har du någonsin läst en mäklarannons där det står att fastigheten har stora renoveringsbehov och att föreningen är högt belånad, avslutar han.