Coronakrisen förändrade allt i ett slag. Nu hotas jobb och inkomster som nyss kändes säkra. Nu urholkas värdet i aktier och fonder som vi börjat betrakta som trygga besparingar. Och bakom hörnet kan en lågkonjunktur stå på lur.
Swedbanks privatekonom Arturo Arques har följt svenskarna genom kriser från 80-talet och framåt, men har aldrig varit med om något liknande.
Hur väl rustade är vi för en konjunkturnedgång?
– Sådär. Många har ett bra sparande och står väl rustade även om de drabbas av arbetslöshet, men andra saknar buffert. Var tionde svensk sparar inte en krona och var femte uppger att de skulle klara sig högst tre månader utan lön.
Arturo Arques påminner om vikten av att vara med i a-kassan.
– Alla kan bli arbetslösa. Du ska inte titta på hur sannolikt det är att du blir arbetslös, utan se på konsekvenserna. Tillhör du en grupp med hög lön kommer du att få ett större tapp.
Regeringen har gjort det lättare för folk att kvalificera sig till arbetslöshetsersättning och har höjt taket i a-kassan.
– Men vi kan lugnt konstatera att det ändå är en omställning att gå från lön till a-kassa, slår Arturo Arques fast.
På Gotland är inkomsterna lägre än i övriga landet. Det kan vara en tillgång i kristider, menar Arturo Arques:
– Gotlänningar verkar vara duktiga på att vända på slantarna. Det är mycket värt i dessa tider.
Att göra budget och ha koll på sin ekonomi är alltid viktigt.
– Har du inte koll kan du inte påverka din situation, förklarar Arturo.
Gör en ny budget nu och gör den på ett nytt sätt: Se inte bara på inkomster och utgifter, utan betrakta dina utgifter med nya ögon och dela in dem i vad som är absolut nödvändigt och vad du kan avvara.
En buffert är a och o för att inte tvingas fatta snabba och dåliga beslut när något händer. Arturo Arques tycker att man behöver ha en buffert som gör att man i ett nödläge kan finansiera det "abslut nödvändiga" i åtminstone tre månader.
– Väntetiden på a-kassa var 14 veckor förra året. Och det var innan coronan, konstaterar han.
Bufferten är naturligtvis lättare att bygga upp i goda tider och av människor som har stora marginaler. Men det finns saker man kan göra också när krisen är ett faktum:
– Gå ned i källaren och gå upp på vinden. En undersökning som Blocket har gjort visade att nästan alla hushåll har prylar för ungefär 20 000 kronor som bara ligger och väntar. Ut med det snabbt! Och se över dina inkomster. Kan du jobba extra så gör det nu och hyr ut om du kan. Det brukar man ju kunna göra på Gotland, säger Arturo Arques.
Bankerna har fått möjlighet att släppa på amorteringskraven.
– Det ligger i ditt eget intresse att amortera, men att ha en buffert är alltid nummer ett och kanske kan du få pausa amorteringarna så att du kan bygga upp en buffert.
Bostadsmarknaden ser osäker ut och börsen skakar. Ska vi sitta stilla i båten eller ska vi agera?
– När det gäller bostäder tror vi inte att det blir någon större prisnedgång. I alla fall inte så länge vi både har bostadsbrist och låga räntor.
Och även om Arturo aldrig har sett ett snabbare kursfall på börsen så räknar han med att den återhämtar sig. Men det kan ta tid och svaret på frågan om man ska agera beror därför på vem det är som frågar.
– I ett hushåll med två trygga inkomster och låg belåning behöver du inte göra så mycket. Det blir mer prekärt om du har blivit varslad.