Privatisering aktuell för sex äldreboenden

Socialnämnden har tagit ett stort steg mot privatisering av sex äldreboenden på Gotland. Ett av dem är omdebatterade Pjäsen i Visby.

Privat eller offentlig drift? Frågan är en följetong när det gäller Pjäsen i Visby.

Privat eller offentlig drift? Frågan är en följetong när det gäller Pjäsen i Visby.

Foto: Petra Jonsson/Arkiv

Gotland2019-12-04 17:04

"Pjäsen om Pjäsen – ett oändligt drama", skrev GT för snart två år sedan. Nu ser den pjäsen ut att få ännu en akt.

Det handlar om äldreboenden i privat eller offentlig drift. Attendo care öppnade Pjäsen 2002, för att tio år senare tvingas lämna över till Region Gotland.

Beslutet var kontroversiellt redan då och debatten kring Pjäsen har sedan rasat vidare. De borgerliga ansåg övertagandet var ett ideologiskt beslut från dåvarande majoritet, snarare än ekonomiskt smart – något de verkar stå fast vid.

– Det är olyckligt att det här har blivit en följetong. Men det olyckliga är beslutet som togs för fem år sedan, vidhåller Rolf Öström (M).

Efter maktskiftet är han ny ordförande i socialnämnden – som nu har tagit ett stort steg mot att privatisera Pjäsen, och fem andra äldreboenden, på nytt. Övriga är Hemse äldreboende och Iliansgården, Roma äldreboende och Syrengården, samt Fältgatan i Visby.

Förslaget från arbetsutskottet var egentligen ytterligare utredning av förslaget. Men en majoritet i nämnden ansåg att boendena nu ska ut på marknaden.

Eller egentligen inte ens en majoritet. Voteringen i nämnden slutade 6–6, då SD inte hade någon ledamot på plats, och ordförandens utslagsröst fick avgöra.

Oppositionen är fortsatt mycket kritisk mot den nya inriktningen.

– Vi anser att detta borde ha utretts ytterligare, säger Håkan Ericsson (S).

Rolf Öström (M) kontrar:

– Oppositionen ville ju inte ens utreda det här från början, så det är klart de är emot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!