Privatisering av ambulansverksamheten på Gotland

Den gotländska ambulansverksamheten kommer från 1 maj nästa år att skötas av ett privat företag, Falck. Kommunstyrelsen tog beslutet på måndagen.
Räddningstjänsten på Gotland förlorar därmed delar av sin verksamhet. Personalmässigt innebär det ungefär halva styrkan, 37 personer.

Gotland2006-10-31 06:00
Falcks anbud gör att driften blir 772 000 kronor billigare per år för kommunen plus att den får in en hyresintäkt på 610 000 kronor.
Men för gotlänningarna skall det inte bli någon skillnad i servicen mot nuvarande verksamhet som sköts av Räddningstjänsten.

Hyr lokaler
Falck kommer alltså att hyra lokaler där Räddningstjänsten har verksamheten idag, vidare tar företaget över de 37 anställda samt köper fordonen, det vill säga främst ambulanserna, för 2,7 miljonerkronor.
När det gäller räddningshelikoptern kommer helikopterförare och pilot att vara kvar i kommunens tjänst medan sjukvårdspersonalen anställs av Falck.
- Visst är det en viss besvikelse att vi inte kunnat konkurrera, men vi visste att det kunde hända, säger Räddningstjänstens chef Johan Kallum.

Ingen skillnad
Maria Borvander är verksamhetschef för ambulansen idag. Hon påpekar att för allmänheten blir det ingen skillnad med en ny entreprenör. Stationerna i Slite, Hemse och Visby kommer att hyras av Falck.
Cecilia Gustafsson är ambulanssjuksköterska och har jobbat i kommunen sedan mitten av 1980-talet.
- Vi har vetat om att det här kunde hända och man har förberett sig mentalt, säger hon. Men man vet vad man har men inte vad man får, även om det kan bli bra. Jag tror att många här är besvikna och stämningen är dämpad. Man undrar ju var pengarna skall tas, eftersom verksamheten skall bli billigare.
Kjell Rotsjö, som är ambulanssjukvårdare:
- Oron bland personalen är stor, men det behöver ju inte bli sämre. Man funderar över löner, arbetstid, semesterdagar med mera. 1993 var jag med om det här i Stockholm. Då gick verksamheten från landstinget till privatföretag.
Den nya entreprenören har, enligt avtal, skyldighet att ta över personalen och under första året inte göra några förändringar i löner, arbetstider och antalet anställda. När året gått får den göra förändringar om den uppfyller Gotlands kommuns krav.

Brandpersonal
Räddningstjänsten på Gotland har, förutom ambulansverksamheten som man nu förlorar, även brandpersonal på både heltid och deltid, förebyggande verksamhet som krishantering med mera. Sammanlagt är arbetsstyrkan 80 heltidsanställda och 140 på deltid.
Den 1 maj nästa år tar Falck över i fem år framöver med möjlighet till två års förlängning.
De 37 i personalen på Räddningstjänsten har fyra veckor på sig att fundera över om de vill gå över till Falck. De yrkesgrupper det rör sig om är narkossköterskor, räddningsmän (verksamma i helikoptertjänst) ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor.

Kan bli uppsägningar
För dem som eventuellt inte vill gå över till ny arbetsgivare skall tjänst inom inom egna förvaltningen först eftersökas, sedan inom övriga kommunen och om det inte finns tjänster så blir det uppsägning på grund av arbetsbrist.
Falck är nordens största privata räddningstjänstentreprenör. I Sverige är de tre största verksamhetsgrenarna ambulans- och bärgningstjänst samt försäkringar gällande bilräddning. Ambulansverksamheten bedrivs i tre regioner i Sverige nämligen Skåne, Stockholm och Västra Götaland. Företaget grundades 1906 och har varit verksamt i Sverige sen 1950. På Gotland finns redan idag Falck bärgning.
Företagets huvudägare är Nordic Capital med 75 procent, ATP Private Equity Partners 11 procent samt Folksam 5 procent.
Källa: Falcks hemsida på Internet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om