Tre fjärdedelar av landets 149 räddningstjänstorganisationer uppger att de har svårt att rekrytera deltidsbrandmän, eller räddningstjänstpersonal i beredskap, som de numera kallas. Det visar en enkät som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, nyligen sammanställt och som Dagens Samhälle var först att rapportera om.
Gotland har under en längre tid haft svårigheter med rekryteringen av just deltidsbrandmän, och det är precis lika aktuellt problem i dag enligt räddningschefen Dick Svennefelt.
– Hela Sverige har egentligen problem att rekrytera på landsbygden, och vi har haft större och mindre problem genom åren. Just nu ser situationen ganska bra ut bemanningsmässigt, men det beror på att vi har heltidsbemanning i Slite, vilket egentligen inte skulle behövas där. Det blir en betydligt dyrare lösning då det kostar runt 5 miljoner kronor per år att bemanna med heltidspersonal, jämfört med 2 miljoner när det bemannas med deltidspersonal, säger han.
Enligt Dick Svennefelt finns det flera anledningar till att det är svårt att rekrytera räddningstjänst i beredskap.
– En är att det är ett gammalt system som infördes någon gång efter kriget. På den tiden jobbade och levde man på samma ort, vilket man inte gör i samma utsträckning i dag. Som deltidsbrandman har man beredskap var fjärde vecka, och då ska man kunna inställa sig på stationen på som mest sju minuter. Det förutsätter att man jobbar på samma ort som man bor.
– En annan anledning är att många arbetsgivare slimmar sina organisationer, och att många därför inte går med på den här typen av lösningar nuförtiden.
Dick Svennefelt nämner även de förhållandevis låga lönerna som deltidsbrandmän får som ett problem, samt det faktum att allt färre klarar av de fysiska testerna.
– Det har blivit ett allt större problem genom åren. Ungdomarna i dag, om man räknar personer upp till 30 som ungdomar, har en betydligt sämre status än för bara ett 10-tal år sedan.
Enligt MSB:s enkät så innebär personalkrisen i landet att 55 av 149 räddningstjänstorganisationer inte fullt ut kan upprätthålla sin beredskap. Enligt Dick Svennefelt har det periodvis även varit verkligheten på Gotland.
– I dagsläget har vi inte problem med det i någon större omfattning, men vi ligger på miniminivå för att klara vår beredskap.