Problem får många soldater att lämna förbandet i förtid Fakta/Värnpliktsrådet

Värnpliktsrådet är frikostigt med både ros och ris i en färsk rapport om hur det står till på P18 i Visby.
Bra är bland annat den goda trivseln på förbandet; stämningen är god mellan officerare och värnpliktiga, P18 betecknas som ett välmående förband som ger kvalitativ, relevant utbildning.
Dålig är däremot den psykosociala miljön. Båtresorna är ett bekymmer, buller ett annat problem som ger hörselskador. 15 procent av soldaterna har valt att hoppa av bara under innevarande utbildningsår.

Gotland2004-01-23 04:00
Värnpliktsrådet väljs varje år av värnpliktskongressen. Det består av sju ledamöter som under ett år, företräder Sveriges värnpliktiga.
Värnpliktsrådet är förordningsstadgat, vilket innebär att regeringen stöttar verksamheten med pengar och möjlighet att verka. Sedan 1996 har värnpliktsrådet även anställt en generalsekreterare. Värnpliktsrådets uppgift är att verkställa de beslut kongressen tagit.
Centralt arbetar två av rådets ledamöter gentemot försvarsmakten och politiker med att driva värnpliktigas krav.
Det sker i ett riktat arbete mot försvarsmaktens högkvarter, försvarsdepartementet, riksdagen, regeringen, media och övriga kan påverka de värnpliktigas situation.

Värnpliktsrådet (se faktainformation här intill) konstaterar att förbandet är mycket bra på att rapportera om olyckor, tillbud, skador med mera.
Detta kan vara en förklaring till att P18 hamnar högt i statistiken över inträffade, rapporterade incidenter, men rådet noterar med stor tillfredsställelse att säkerhetstänkandet är mycket högt på förbandet. Skyddsassistenterna upplever att de tas på stort allvar och att de har god utbildning.
<span class=MR>Förare måste få vila</span>
Under ämnet om arbetsmiljö och säkerhet finns dock en plump i protokollet. Även om förbandet har anpassat utbildningen med tanke på att många reser med färja dagen innan och därför inte har skarpa skjutövningar då, så menar värnpliktsrådet att säkerhetsvilan för fordonsförare, inte följs på plutonerna.
"Det är av stor vikt att man kommer till rätta med detta innan vårens långa övningsserier är igång" heter det i rapporten, signerad Herman Roos, 21-årig värnpliktig och en av värnpliktsrådets ledamöter.
Man framhåller vidare att det civila mervärdet på utbildningen vid P18 är acceptabelt och man skriver:
"De värnpliktiga kompanibefälen har fått utbildningen Utveckling grupp ledare, som är en mycket eftertraktad utbildning på den civila marknaden. De värnpliktiga som är lastbilsförare får möjlighet till att ta C-körkort och i vissa fall CE. Detta är bra i flera syften, både för varje enskild värnpliktig som får ett civilt körkort men det är också en kvalitetssäkring av utbildningen. De bevakningsvärnpliktiga får en civil väktarutbildning vilket värnpliktsrådet ställer sig positiva till.
Kapitlet Avgångar är det som oroar värnpliktsrådet mest.
Allt för många avbryter sin utbildning på P18.
<span class=MR>Psykosociala bekymmer</span>
Herman Roos skriver:
"I fjol hade förbandet en mycket hög avgångssiffra, 19 procent. I nuläget av innevarande utbildningsår har man en siffra på 15 procent. Merparten av avgångarna i år beror på psykosociala problem. Därefter följer avgångar på grund av hörselnedsättningar. Detta är en alldeles för hög siffra som varken förbandet eller värnpliktsrådet kan acceptera".
Han noterar att förbandet arbetat med avgångsproblematiken och att det bland annat lett till att man drivit ett projekt som hette Minska avgångar.
Då handlade det mest om fysiska skador. Nu ska man fokusera på de psykosociala avgångarna, eftersom de är den största orsaken till förbandets höga avgångssiffra.
Nätverket för kvinnliga värnpliktiga fungerar i stort sett klanderfritt ­ men lite mer information om nätverket behövs.
<span class=MR>Resorna ­ igen...</span>
Resorna mellan Gotland och fastlandet har varit ett bekymmer så långe som försvaret funnits på Gotland. de senaste decennierna har diskussionen ofta handlat om flyg eller båt och därmed, en fråga om pengar. Soldater som flyger permission kostar stora summor för staten men piggare på måndagsmorgnarna är om man bara erbjuder båtbiljett.
Värnpliktsrådet sammanfattar sin bild av reseproblematiken i dag: "Ett problem som är specifikt för P18 är att många av de värnpliktiga åker färja till och från förbandet. De värnpliktiga är frustrerade över att det tar så lång tid att komma till och från förbandet. Det finns vissa värnpliktiga som har en restid på 7-8 timmar, enkel resa. Detta faktum kan vara en av orsakerna till de höga avgångssiffrorna som förbandet har.
<span class=MR>De flesta trivs bra</span>
Värnpliktsrådet ser detta som ett viktigt problem att lösa. Om det inte finns pengar i förbandets resebudget bör man från centralt håll tillse att det skjuts till öronmärkta medel så de värnpliktiga får möjlighet att flyga till och från förbandet från sin hemort.
Majoriteten av de värnpliktiga på förbandet trivs mycket bra, konstaterar Herman Roos efter sina besök på Gotland och samtalen med både anställda och värnpliktiga.
Kontakten mellan värnpliktiga och officerare upplevs som mycket god, heter det vidare.
Däremot blir det ris för att förbandet hade hög omsättning på befäl under sommarens inryckning, något som kan leda till otrygghet under de viktiga första veckorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om