Professorn ratar utredningen om SMS-livräddare

Region Gotlands nej till tjänsten SMS-livräddare väcker kritik. ”Slutsatserna är ogrundade och saknar relevans. Vi pratar om att rädda liv”, säger Karolinska institutets professor emeritus Mårten Rosenqvist.

Region Gotlands slutsatser för att inte införa tjänsten är för vaga, menar kritiker.

Region Gotlands slutsatser för att inte införa tjänsten är för vaga, menar kritiker.

Foto: Pressbild/Hjärt-Lungfonden

Gotland2024-09-16 11:02

Nyheten i korthet

  • Region Gotland har avvisat förslaget om att införa tjänsten SMS-livräddare, vilket fått kritik från Karolinska institutets professor emeritus Mårten Rosenqvist och patientorganisationen Hjärtlung.
  • Rosenqvist bemötte det han kallade "faktafel" i regionens slutsats och ifrågasätter förbise tjänsten och dess positiva effekter för samhället.
  • Region Gotland anförde säkerhetsfrågor för frivilliga SMS-livräddare och brist på bevisad effekt för "lekmanna-HLR" som motivering till deras beslut.

SMS-livräddare används i 14 av landets 21 regioner, men som helagotland nyligen skrev har Region Gotland gett tjänsten kalla handen. Något som nu fått såväl Karolinska institutets professor emeritus Mårten Rosenqvist som patientorganisationen Hjärtlung att reagera.

– Detta är obegripligt ur medicinsk synvinkel. Det är otvetydigt visat att tidig hjärt-lungräddning ökar överlevnaden vid hjärtstopp, säger Mårten Rosenqvist, som är medicinsk sakkunnig i företaget Heartrunners styrelse, som tagit fram tjänsten och vars forskning tillsammans med ett antal andra kardiologer för 20 år sedan låg till grund för utvecklandet av tjänsten.

Efter att ett förslag om att införa tjänsten på Gotland avvisades i februari i år ville Mårten Rosenqvist bemöta vad han kallar för direkta "faktafel" i Region Gotlands slutsats. I en skrivelse bemöter han Region Gotlands bedömning. Han väntar ännu på ett svar.

– I maj skickade jag in kritik av Region Gotlands bedömning men har ännu inte fått någon återkoppling. Vi vill öppna för en dialog och jag tycker man måste få bemöta felaktiga fakta.

undefined
Mårten Rosenqvist, Professor emeritus vid Karolinska institutet har forskat på ämnet och försökt komma i kontakt med Region Gotland för att påpeka "faktafel" i deras utredning.

Han säger att han förstår att det finns ekonomiska aspekter som man måste ta hänsyn till, men att förbise tjänsten och dess positiva effekter för samhället, anser han vara för lättvindigt.

– Jag förstår att Region Gotland har problem med sin ekonomi. Men man måste se på olika kostnader och ställa dem mot varandra. Det krävs omprioriteringar och i slutändan ställa sig frågan vad är ett människoliv värt.

I Region Gotlands slutsats listas flera olika nackdelar som ligger till grund för beslutet. Bland annat att man inte kan säkerställa säkerheten för de som frivilligt ställer upp som just SMS-livräddare. Både ur ett arbetsmiljöperspektiv och ett psykiskt för den utalaramerade.

– Det här är en frivillig insats. Studier gjorda med frivilliga personer med utbildning i Hjärt- lungräddning som har deltagit har inte visat några psykiska problem hos livräddarna, tvärtom upplever man det som positivt att kunna rädda liv. Argumentet som lyfts fram i Region Gotlands slutsats saknar relevans, säger han.

Regionen menar i sin utredning att vad man kallar för "lekmanna-HLR" inte har tillräckligt bevisad effekt. Något som Mårten Rosenqvist opponerar sig starkt emot, sett till data som samlats in genom tjänsten SMS-livräddare.

– Det värsta man kan göra i den här branschen är att inte göra någonting. Då vet man att patienten dör. Kan man under fem till femton minuter ge hjärtkompression innan ambulans med hjärtstartare anländer så kan det vara skillnaden mellan liv och död. Jag tycker att det är oseriösa argument som lyfts fram.

undefined
Via appen SMS-livräddare kan frivilliga som befinner sig i närheten av ett misstänkt hjärtstopp få en notis om det pågående hjärtstoppet.

Att det som Region Gotland menar är tillgången till hjärtstartare som är betydande för att rädda liv håller han med om, men att man inte kan ställa detta mot införandet av tjänsten.

– Det handlar om att ge hjärtmassage tills det kommer en ambulans med hjärtstartare på plats. Det handlar inte om att hjärtkompression väcker patienter till liv. Det handlar om att hjärtkompression håller patientens blodcirkulation i så pass bra skick att man undviker hjärnskador. Vi har visat att frivilliga livräddare kommer före ambulans i mer än 30 procent av fallen.

Patientorganisationen Riksförbundet hjärtlungs ordförande Anders Åkesson ställer sig också frågande till de argument som motiverar att inte använda tjänsten. 

– Jag menar att man utgår från ett bristande underlag. Närmare 70 procent av landets regioner har tjänsten, som bevisat har effekt. Det är förvånansvärt att man inom vissa regioner, däribland Gotland, drar helt andra slutsatser än majoriteten av landets regioner, säger han.

I ett mejlsvar till Helagotland bemöter Regions Gotlands räddnings- och beredskapschef Lars-Göran Uddholm kritiken: 

"Region Gotland har beslutat att i dagsläget inte köpa in tjänsten SMS-livräddare av företaget Heartrunner. Beslutet grundar sig i en analys av det behov som finns på Gotland av tjänsten, ställt mot dess kostnad. På Gotland är vi redan idag duktiga på att hjälpa till vid nödsituationer. Statistik från HLR-rådet visar att hjärt-lungräddning påbörjades av privatpersoner i 90 procent av alla hjärtstoppslarm till SOS-alarm under 2021-2022.

Region Gotland avfärdar inte den funktion eller nytta som tjänsten SMS-livräddare eller motsvarande tjänster fyller. Önskvärt är givetvis att tidig hjärt-lungräddning påbörjas i 100 procent av alla hjärtstoppslarm på Gotland. Arbetet med att på andra sätt öka förekomsten av påbörjad hjärt-lungräddning i väntan på ambulans pågår fortsatt, med inriktning att ständigt öka tryggheten för boende och besökare på Gotland.

Sett till tjänstens kostnad, ställt mot den redan idag höga grad av påbörjad hjärt-lungräddning utförd av privatpersoner, har Region Gotland utifrån rådande ekonomiska förutsättningar dock beslutat att inte köpa in tjänsten." 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!