Prognosen: Ökad risk för giftiga alger runt Gotland

Efter ostadiga veckor väntar nu ett mer stillsamt väder på Gotland de kommande dagarna. Det ökar risken för den giftiga algblomningen. ”Likt semesterfirare föredrar även algblomningen varmt och stilla sommarväder”, säger Jörgen Öberg oceanograf på SMHI.

Människor och algblomningen har en sak gemensamt. De trivs i vatten vid stilla och varmt väder.

Människor och algblomningen har en sak gemensamt. De trivs i vatten vid stilla och varmt väder.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-08-05 16:03

Juli månads blåsiga väder har sett till att hålla algblomningen borta. Men när vindarna avtar och med ett mer stabilt sommarväder de kommande dagarna ökar risken för att de giftiga cyanobakterierna dyker upp längs öns kuster. Något Helagotland tidigare rapporterat om.

– Man kan jämföra det med en cappuccino. Rör man inte i den stannar mjölkskummet på ytan, men rör man i den med sked så blandas mjölken i hela koppen. Det är samma sak med algblomningen, när det blåser så hamnar cyanobakterierna mer utspritt i havet ner till 10 till 15 meters djup. Men nu när det väntar stilla väder ökar risken för ytansamlingar betydligt, säger Jörgen Öberg oceanograf på SMHI.

undefined
Ytbärgaren John Jonsson fotograferade algblomningen utanför Gotland i juli, nu väntas den dyka upp längs öns kuster.

Även om algblomningen inte har mycket gemensamt med människor finns det en sak som förenar oss menar Jörgen Öberg. 

– Vi är lika på det sättet att vi gillar stillsamt väder med lite högre temperatur i vattnet. Det gör att semesterfirare och algblomningen ofta dyker upp på samma ställen och då ökar ju risken att någon får i sig cyanobakterien, säger han.

Det är inte all algblomning som är giftig, men man bör ändå vara försiktig om man märker att det är mycket trådar i vattnet eller om det bildas ett tjockt grönt lager på vattenytan. 

– Vanliga plankton och organismer driver omkring i vattnet och kan sällan ses med blotta ögat. Men när det blir kraftiga samlingar blir det som en tjock sörja då algblomningen hakar i varandra, säger Jörgen Öberg och fortsätter: 

– Men det är väldigt sällan människor väljer att plaska runt i vatten med den här gröna sörjan. Oftast av rent estetiska skäl undviker man det. 

undefined
När algblomningen hakar i varandra bildas ett kraftigt grönt lager som kan liknas vid sörja.

 Om man mot förmodan upptäcker att man badar i en algblomning mitt i morgondoppet, hur bör man göra då? 

– Skulle du och jag bada, det vill säga vuxna människor så brukar det gå bra. Bakterierna verkar invärtes, så vatten mot huden är inte farligt. Men sväljer man det så är det en annan risk. Jag brukar säga att husdjur och barn löper högre risk att drabbas då de har lättare att svälja vattnet. Jag vet att en av tre cyanobakterier är hyfsat giftig och att det förekommit dödsfall hos husdjur så det allmänna rådet är att undvika att bada i algblomningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!