Prognosen: Överskrider budget med 40 miljoner

Av socialnämndens månadsrapport för april och maj framgår det att det stora underskottet mot budget är "oroväckande" och att det finns stora kostnadsökningar för hemtjänst, särskilt boende samt omsorg om personer med funktionsnedsättning.

Håkan Ericsson (S).

Håkan Ericsson (S).

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-06-18 18:09

Socialnämndens ekonomiska läge har försämrats sedan den första delårsrapporten och nu pekar prognosen på ett underskott med 40 miljoner kronor mot budgeten när året är slut.

– Arbetet med att uppnå en ekonomi i balans pågår hela året intensivt. Efter signaler om ett befarat överskridande av budget med cirka 40 miljoner kronor har alla delar av socialförvaltningen långa åtgärdslistor för att minska kostnaderna. Det är nu upp till chefer och medarbetare att tillsammans hitta smarta kostnadseffektiva metoder, så vi slipper hårt minska bemanningen och försämra vår omsorg för dem vi är till för, säger Håkan Ericsson (S), socialnämndens ordförande.

Avdelningarna arbetar nu med åtgärder för att hejda kostnadsutvecklingen. Det handlar främst om åtgärder kring schemaläggning, bemanning, och sänkt sjuktal samt att se över externa placeringar.

Men det är inte bara Socialnämnden som har det tufft ekonomiskt. Region Gotlands prognos för årets resultat visar på ett rekordstort underskott på minus 311 miljoner kronor, vilket skiljer sig kraftigt från det budgeterade resultatet på minus 127 miljoner kronor. Prognosen innebär en budgetavvikelse på minus 184 miljoner kronor. 

Alla nämnder utom gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden prognostiserar underskott. Hälso- och sjukvårdsnämnden har det största underskottet på minus 96 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!