Projekt skall få fler män att arbeta inom barnomsorgen

Det är inget högstatusyrke men väl ett bristyrke. Det finns ett skriande behov av arbetskraft och med utbildning blir det fast jobb direkt.
Det fastslogs när Arbetsförmedlingen i torsdags inledde en satsning på att få fler män att vilja arbeta inom förskola/fritidshem.
Inom projektet erbjuds intresserade arbetslösa möjlighet att praktisera under handledning för att få en uppfattning om området är något att satsa vidare på.

Gotland2002-02-23 04:00
"Kan killar arbeta med barn?" var den fråga som Arbetsförmedlingen ställde i sin inbjudan. Och gav själv svaret: "Självklart, tycker vi".
Torsdagen informationsmöte i Kom-huset på Scheelegatan hade lockat 20-talet arbetslösa män att lyssna på vad projektet innebär.
Projekt Fler män i förskolan/fritidshem innebär möjlighet till praktik med handledare. Vidare seminarier omkring aktuella områden som pedagogik och sekretess samt uppföljning och utvärdering.
I en första omgång finns 15 platser och projekttiden är till sista juli i år, går det bra kommer verksamheten att fortsätta. Men eftersom fler intresserade fanns på plats lovade projektledaren Bosse Hansen på stående fot att se om det inte skulle vara möjligt att få med samtliga.
<span class=MR>Män i barnomsorgen</span>
­ Projektet har planerats och utarbetats av Män i barnomsorgen som är ett nätverk för killar som jobbar inom barnomsorg, berättade Bosse Hansen och fortsatte:
­ Här erbjuds möjlighet att prova på att jobba inom barnomsorg med en mentor/handledare som också är kille. Det handlar om att skapa jämställdhet på arbetsmarknaden.
­ Ni får inte jobb efter det här. Det räcker inte utan ni måste ha utbildning. Tanken är att ni ska bli sugna och sen ordnar vi utbildning så att ni blir behöriga att jobba inom barnomsorgen. I första hand ska ni prova på och konstatera om det här är något för er, funkar det, summerade Bosse Hansen.
Två gotländska representanter för Män i barnomsorg, Evert Östbrant och Mats Hallin, båda arbetande på fritids, fanns på plats för att berätta om hur det är att jobba inom området i praktiken.
Män i barnomsorg bildades just på grund av att det fanns ett behov att utbyta erfarenheter mellan män som jobbade i branschen. Man satte också upp ett mål, att fördubbla antalet män i barnomsorgen inom tio år.
Men några uppmärksammade pedofilfall spelade också in, något som i debatten medförde ett ifrågasättande av mäns lämplighet och hur anställningar gick till.
Bland annat ledde det fram till att de som nu vill arbeta inom barnomsorg måste acceptera att det görs ett utdrag från Rikspolisstyrelsen. Detta för att visa att vederbörande inte är dömd för något i sammanhanget olämpligt brott som våldsbrott.
­ Det kändes tufft när debatten pågick men det får inte avskräcka er. Barnen behöver oss. Det handlade om sjuka människor, inte ett manligt problem, menade Mats Hallin.
Annars är det tvärtom positivt att jobba inom barnomsorgen som man eftersom det ännu är ett så kvinnodominerat yrkesområde, menade duon.
Båda Evert och Mats började utbilda sig och sedan arbeta inom barnomsorgen av slumpen. Mats jobbade tidigare i färghandel och Evert var betongarbetare. Men ingen ångrar för ett ögonblick att de bytte yrkesinriktning.
Mats Hallin:
­ Det är ett toppenyrke. Det är fritt, man bestämmer mycket själv vad man skall göra. Man måste förstås tycka att det är roligt med barn. De hjälper mig att leva lika mycket som jag hjälper dem.
Han listade tre viktiga områden man arbetar med: omsorg/tillsyn om barn, grupp-utveckling samt att stödja barn i deras utveckling.
­ Man får jättemycket positiv respons av barnen, menade Evert Östbrant, som jobbar vid fritids i Roma. Och föräldrarna är ofta extra positiva eftersom det är så få killar som arbetar.
Mats Hallin konstaterade att visst påverkas man av arbetet.
­ På fester hamnar jag ofta bland barnen och ibland kan jag tycka att vuxna är falska.
<span class=MR>Tre stycken</span>
Stig Nilsson är förskolechef i Västerhejde och han framhöll att det totalt bara finns två till tre män på hela ön som jobbar inom förskolan, i princip jobbar man därför alltid som ensam kille.
­ Det är ett kanonjobb, man planerar i stort sett dagen själv. Något högstatusyrke är det inte men det är ett bristyrke. Det finns ett skriande behov och med utbildning blir det fast arbete direkt, vågade han utlova.
Något som också verkade tilltala de församlade där samtliga skrev upp sig för vidare information om projekt Fler män i förskolan/fritidshem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om