Projektet är slut nu blir det permanent verksamhet
För två år sedan startades projektet Läs- och skrivverkstad Gotland för att bli till stöd och hjälp åt alla dem som har läs- och skrivsvårigheter, dyslektiker. Nu är projektet slut. Men från årsskiftet ska verkstaden drivas permanent. Barn- och utbildningsnämnden beslöt i höstas att avsätta 200 000 kronor för verksamheten under år 2004.
Totalt räknar man med att det kan finnas 8 000-12 000 på Gotland som har läs- och skrivsvårigheter.
Bakom tillblivelsen av projektet med verkstaden stod ABF, LO, Komvux (Kunskapslyftet) och Folkuniversitetet. Det var ett så kallat Alfacenter som man startade. Detta blev det elfte i landet. Motivet var att genom hjälp och undervisning göra det lättare för dyslektiker att få jobb.
En styrgrupp har funnits, som aktivt har arbetat med att utforma verksamheten.
Jag känner mig oerhört stolt över vad verkstaden är i dag. Att den nu från årsskiftet blir en permanent verksamhet känns jättebra, säger Barbro Gardell, som hela tiden har funnits med i styrgruppen.
I läs- och skrivverkstaden har man haft en droppinverksamhet. Dyslektikerna har kunnat komma och arbeta i verkstaden när man har velat under tre dagar i veckan. Lärare har Eva Weber varit. Men nu när det blir en permanent verksamhet, så är det nya som tar vid.
Det känns svårt att lämna ifrån sig sin baby, säger Eva Weber.
Verkstaden flyttar efter årsskiftet till A-huset på grundvuxområdet mitt emot Svenska Spel. Där kommer tre lärare att finnas på deltid, Margareta Stengård på halvtid, Eva Kvarnberg och Lotta Nilsson på kvartstid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!