Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i februari att Gotland ska delta i det pilotprojekt som Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland ska genomföra. Projektet omfattar alla cirka 50 000 män som fyller 50 år, är folkbokförda i Stockholms län eller på Gotland. De kommer successivt att erbjudas organiserad prostatacancertestning (OPT).
I Stockholm har man redan börjat skicka ut erbjudanden. På Gotland avvaktar sjukvården en tid.
– Primärvården är hårt belastad under sommaren, så därför väntar vi till i slutet av augusti eller början av september med att skicka ut erbjudandet om att delta, säger chefläkare Thomas Kunze.
De som omfattas av projektet kommer först att få ett brev med information och två veckor senare ett erbjudande att delta.
– Vi räknar med att 40– 45 procent av de som får erbjudandet kommer att delta. Det skulle innebära cirka 150 män på Gotland, säger Thomas Kunze.
Alla som väljer att delta får först lämna ett blodprov för så kallad PSA-analys. Möjlighet att lämna PSA-prov kommer att erbjudas vid tre platser på Gotland: Visby lasarett, Slite samt Hemse vårdcentral.
– De som vill vara med slipper att åka långt, och då får vi ett bredare deltagande, säger Thomas Kunze.
De som har förhöjt PSA-värde erbjuds magnetkameraundersökning. Enbart om den undersökningen visar avvikande svar, erbjuds vävnadsprovtagning hos urolog. Samtliga deltagare kommer att kallas till regelbunden uppföljning med olika årsintervall beroende på utredningsresultatet.
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Det har visat sig svårt att hitta en tillräckligt träffsäker screeningmetod som enbart fångar upp de som behöver behandlas. Socialstyrelsen har hittills ansett att enbart ett PSA-prov inte räcker som metod för ett nationellt screeningprogram.
Pilotprojektet utgår ifrån Socialstyrelsens rekommendationer om att erbjuda en träffsäker och regelbunden testning.
– För kvinnorna finns det sedan länge en väl utvecklad screening för att upptäcka bröstcancer. För männen finns ingenting. Det är mycket viktigt att vi får fram bättre diagnosmetoder, säger Thomas Kunze.
Faller pilotprojektet väl ut och bättre metoder för att diagnosticera prostatacancer tas fram kan Socialstyrelsen komma att besluta att införa screening.
– Införs screening för prostatacancer kommer det bli en betydligt större volym. Det kommer att kräva större resurser av sjukvården, säger Thomas Kunze.