Protester mot ja till kalkbrytning

Fältbiologerna kom till Gotland för att fira ett domstols-nej till kalkbrytning i Bunge Ducker.Nu sitter de vid väg 148 i protest mot beslutet att ge grönt ljus för Nordkalk. - Vi målar oss röda i ansiktet för att symbolisera vår ilska, säger Linn Andersson, fältbiolog.

Lunchdags. Elisabeth Wanneby kom från Max i Visby med sponsrad mat.

Lunchdags. Elisabeth Wanneby kom från Max i Visby med sponsrad mat.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2012-07-10 04:00

Fältbiologerna protesterar mot Nordkalks brytning av kalksten längs väg 148 vid Bunge. I går satte man upp banderoller och tältläger, sedan firade man med snabbmat från Max.


Behjärtansvärd sak
- Det är också ett sätt att stödja en aktion. De skänker mat till deltagarna i dag, en måltid i alla fall, säger Elisabeth Wanneby, medlem i Föreningen rädda Ojnareskogen.

Hon ringde hamburgerkedjan och undrade om de ville bjuda protestlägrets medlemmar på mat.

- Det var helt spontant. Jag tycker att det är en behjärtansvärd sak de gör. Men Max tar ingen politisk ställning, jag tänkte bara med hjärtat, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Max.

När de vegetariska lådorna delades ut var det inte utan skämtsamma kommentarer.

- Vilken grönmålning av företaget. Vi får väl skicka tillbaka förpackningarna till hållbarhetschefen, säger Salomon Abresparr, ordförande i Fältbiologerna.

Med grönmålning menar han att man vill framstå som miljövänligare än man egentligen är.

- Nej, det var inte så jag tänkte, det handlar bara om att stödja en behjärtansvärd sak, svarar Pär Larshans.


Banderoller på plats
Nu är i alla fall banderollerna uppsatta och de protesterande valde att flytta lägret från Ojnaremyr till en vändplan längs väg 148.

- Det är för att synas bättre. Vi vill visa att vi inte accepterar det beslut som tagits i Mark- och miljööverdomstolen. Det är många som har rest hit för att delta och vi känner att vi har lokalbefolkningens stöd, säger Salomon Abresparr, som rest från Uppsala.

De protesterande är starkt kritiska mot domen.

- Den är helt absurd. Den här skogen är ett unikt natura 2000-område och har två rödlistade arter. Domstolen har alltså gett dispens från artskyddsförordningen i det här fallet, som dessutom kan ses som vägledande. Jag undrar, om man inte säger nej här, vart säger man då nej, säger Linn Andersson, fältbiolog.

Under den närmaste tiden räknar man med att vara 20-30 personer i lägret. Och man har inte satt någon bortre gräns för hur länge man kan tänka sig att stanna kvar. Den 2 augusti avgör högsta domstolen om de ger prövningstillstånd för överklaganden i ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om