Protester mot jättesatsning

Investerare vill rusta Vändburgs hamn för närmare 150 miljoner kronor.Men många ortsbor protesterar och befarar att det ska bli en sluten lyxby för rika sommargäster. Bo Björkman (S), byggnadsnämndens ordförande, beklagar schismen:- Det håller på att bli ett krig på Sudret.

Torsten  Gislestam.   foto: tommy    söderlund/arkiv

Torsten Gislestam. foto: tommy söderlund/arkiv

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-09-15 04:00

Region Gotland vill sälja de flesta av sina hamnar för att slippa de höga kostnaderna för underhållet. En av dem är Vändburgs hamn i Hamra.

Peder Johnson och Joakim Uebel i Storsudrets Fastighetsutveckling AB har planer på att bygga mellan 40 och 70 hus för fritids- och permanentboende kring hamnbassängen. De tänker sig även bland annat en restaurang med en handfull hotellrum, en sommarbutik och något slags museum eller utställningshall på området.


Avsaltning av havsvatten
Tillgången på färskvatten ska säkras genom avsaltning av havsvatten, och avloppsvattnet ska tas om hand med en japansk biologisk reningsprocess.

Kajen ska kunna nyttjas av fritids- och fiskebåtar.

- Jag bor själv nära hamnen delar av året och vill göra ett fint projekt som är bra för bygden, säger Peder Johnson.

Han hoppas på en byggstart om i bästa fall ett år, men tror att det kommer dröja längre än så. Först ska regionen besluta om markanvisning, sedan krävs bland annat ett godkännande av lösningarna för vatten och avlopp.


Öppet möte
I förra veckan berättade han om planerna på ett öppet möte i Hamra bygdegård, och flera kritiska röster höjdes då mot satsningen.

En av de bekymrade är Jan Bergwall. Han driver Suderhälsan, ett hem för ungdomar med olika typer av problem, som ligger endast några hundra meter från hamnen.

Han är rädd att den lugna miljön i området ska bli störd.

- Miljön är väldigt viktig för vårt behandlingsresultat och vi är jätteoroliga för att vi inte ska kunna fortsätta med vår verksamhet. Bygget representerar de motsatta värdena som vi arbetar med på Suderhälsan. Med en lyxby där det står nya merceders är det svårt för oss att skapa ett värde för ungdomarna och familjerna där det viktiga ska vara relationer och balans i livet.


Behöver utvecklas
Han säger att hamnen behöver utvecklas, men att det måste ske varsamt.

- Jag har absolut inget emot personerna bakom planerna, de är duktiga entreprenörer. Men de vill bygga många hus på liten yta som kommer att bli en sommarby stängd för allmänheten. Vi vill i stället skapa ett gemensamt projekt som utvecklar hamnen där de boende på Sudret har något att säga till om. De gotlänningar som i dag njuter av området ska få fortsätta med det, säger Jan Bergwall.


En arbetsgrupp
Tillsammans med några andra har han nu startat en arbetsgrupp.

En idé är att skapa ett bolag där fast- och säsongsboende tillsammans utvecklar hamnen.

- Vi har inte kommit så långt i diskussionerna ännu, men jag kan inte gå in på hur vi ska finansiera vårt alternativ.

Bo Björkman, byggnadsnämnden, bekymras över motståndet.


Många emot
- Det finns en förkrossande majoritet som är emot. När det kommer människor som vill göra stora investeringar kan man väl sätta sig ner och prata om det.

Centerprofilen Torsten Gislestam var moderator för mötet i Hamra förra veckan. Han beklagar också de delade meningarna.

- Jag vill inte ha någon polarisering. Jag tycker att herrarna ska samtala med varandra och hitta en vettig lösning tillsammans, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om