Protesterna gav resultat
Frukten, det mjuka brödet, grönsakerna och mjölken räddas - resten av året.I går bestämde barn- och utbildningsnämnden att skjuta till en halv miljon kronor. - Det är klart att vi lyssnar på opinionen, säger nämndens ordförande Lena Celion (m).
Foto: Tommy Söderlund
Ingen mjölk på fredagar, ingen frukt och inget mjukt bröd till soppan, var några av direktiven som gick ut till öns kommunala skolor.
Men försämringen möttes av kraftiga protester, bland annat med namninsamlingar och inlägg på GT:s insändarsidor. Det fick Lena Celion att för några dagar sedan lova mjölk till alla luncher.
När nämnden i går diskuterade underskottet inom skolan fanns även skollunchen med på agendan.
- Frågan är så viktig att nämnden tog upp den, säger Lena Celion.
Akutkassan
Beslutet att skjuta till en halv miljon kronor från nämndens kassa för akuta utgifter fattades enhälligt av politikerna. Kassan innehåller omkring 20 miljoner kronor från överskott tidigare år.
Varför använde ni inte detta kapital tidigare?
- Jag kan inte svara på det. Det är inte helt enkelt att använda de här pengarna, säger Lena Celion.
Detta är andra gången kostnaderna för skolmaten 2008 förstärkts med pengar ur akutkassan. De stigande råvarupriserna har tidigare fått nämnden att skjuta till 1,2 miljoner kronor.
Mer bekymmer
Underskottet inom skolmaten är bara en del av det ekonomiska bekymmer som nämnden brottas med (se notis här intill). Innan nämnden har kontroll på pengarna har Lena Celion svårt att säga vilka förändningar som är aktuella för skolmaten efter nyår.
Samtidigt ska kostnaderna och näringsinnehållet granskas den närmaste tiden.
- Kan man byta råvaror och ta bort sådant som innehåller socker? Det är viktigt att vi har den diskussionen innan vi går till beslut.
Lena Celion tycker att eleverna själva ska hjälpa till att hålla nere kostnaderna:
- Jag föreslår att man äter den mat man tar, i stället för att kasta bort, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!