När Facebookgruppen "Stoppa färjan!" skapades i slutet av mars fick den flera hundra deltagare på bara några timmar. Många var oroliga för att påskresenärer skulle ta med sig coronasmittan till ön. Så blev det inte. Resandet till Gotland minskade drastiskt under påskveckan.
Men gruppen "Stoppa färjan!" lever vidare och har i dag mer än 2 000 medlemmar. Gruppen vill stoppa alla persontransporter till Gotland som inte är "samhällsnyttiga".
Roger Jakobsson i Hemse, som är en av initiativtagarna, förklarar varför han startade gruppen:
– Dag efter dag ser vi bevis på att de inte bryr sig om smittan i Stockholm. Därför vill vi stoppa alla persontransporter på färjorna tills myndigheterna säger att vi kan resa igen. Vi vill väcka tankar och vi får en otrolig back up från gamla och sjuka.
På senare tid har temperaturen i gruppen trappats upp. Bland inläggen finns ifrågasättanden av sanningshalten i myndigheternas rapportering om antal dödsfall och beskrivningar om hur covidpatienter plågsamt dör. Och på onsdagen gick Roger Jakobsson själv ut med ett inlägg där han efterlyste en person som skulle ha tillgång till Destination Gotlands passagerarlistor. Efterlysningen publicerades under en bild av soldater och texten "militärt".
– Bilden var med för att inlägget skulle få uppmärksamhet. Men det är allvar bakom, säger Roger Jakobsson.
Vad ska ni ha passagerarlistorna till?
– Personuppgifterna bryr vi oss inte om, men antalet resenärer är av stort intresse. Vi vill se om Destination Gotland talar sanning om hur mycket antalet resenärer har minskat.
Finns det risk att ni blir som ett medborgargarde?
– Nej. Gruppen kan kanske kännas hotfull, men allt är en tolkningsfråga. Den vi gör i gruppen handlar inte om hat, utan bara om kärlek. Vi vill inte att smittan ska spridas på Gotland och på äldreboenden här.
Destination Gotlands vd Christer Bruzelius understryker att passagerarlistorna till färjorna är konfidentiella. Han har hört talas om ”Stoppa färjan”.
– Vi känner till den gruppen, men jag har ingen kommentar till den typen av aktivistverksamhet, säger han.
Även Region Gotlands beredskapschef, Christer Stoltz, har sett gruppen:
– Jag vill inte rikta kritik mot någon enskild aktör. Men i det läge vi befinner oss just nu, är det viktigt att vi är mycket källkritiska.