Protestmötet slutade i jubel

Man kan säga att bönderna i Hogrän-Vall-Atlingbo LRF-avdelning skriker högt, så högt att till och med Sveriges budgetförhandlare hör det.

Gotland2004-09-11 04:00
Klockan 10:30 igår höll bönderna protestmöte inför hotet att sänka dieselskatten med bara en krona. Klockan 11:00 kom beskedet. Skatten sänks med två kronor.

-Det här var ju kanon, säger Peter Olsson, länsförbundsordförande för LRF på Gotland. Det betyder mycket för det gotländska lantbruket.
Egentligen vill LRF att dieselskatten sänks med 2.80 kronor. Då kommer man i nivå med många andra EU-länder, exempelvis Danmark och Finland.
-Vi kommer naturligtvis att fortsätta kämpa, säger Peter Olsson. Men det här är ett stort steg i rätt riktning, en tydlig signal.
Den kritik Peter Olsson har är att det tagit alldeles för lång tid innan skatten äntligen sänktes.
-De senaste sex åren har liter- priset på diesel stigit med två kronor, säger han. Det är en tung post för det gotländska lantbruket. Hoppas man nu inte fortsätter att höja literpriset, för då är skattesänkningen snart uppäten.
<span class='mr'>24 miljoner kronor</span>
Det hade samlats ett 30-tal bönder på Per Lawergrens gård vid Vallbys i Hogrän igår. En skattesänkning med två kronor betyder minskade kostnader med 24 miljoner för de gotländska bönderna. Men så mycket bättre blir inte lönsamheten för det. Samtidigt har nämligen avräkningspriset på mjölk minskat med tio öre. Det motsvarar förlorade intäkter på 13,5 miljoner för det gotländska lantbruket.
-Vi har satsat mycket på våra jordbruk., säger Per Lawergren. Vi har bytt ut man mot maskin för att förbättra effektiviteten. Men lönsamheten är fortfarande dålig med alltför låga avräkningspriser.
Det blir mycket tydligt hur övriga EU-länder konkurrerar med svenska livsmedelsprodukter, när man ser till konsumtionsökningen i Sverige.
-Vi konsumerar mer än vi producerar i Sverige, säger Per Lawergren. Men den ökade konsumtionen tas om hand av andra länder. Man kan till exempel se att den tyska livsmedelskedjan Lidl är på väg hit för att ta ytterligare marknadsandelar från oss.
En dieselskattesänkning med två kronor är mycket välkommen, men det räcker inte för att göra det svenska lantbruket konkurrenskraftigt.
<span class='mr'>Ologiska samarbetspartier</span>
-Jag ser det här som ett tredelat problem, säger Peter Olsson. Det är en politisk fråga, men det handlar också om att vi måste bli bättre på att marknadsföra våra produkter. Och för det tredje så måste var och en lantbruksföretagare bidra med att ytterligare effektivisera sina lantbruk.
Leif Myr, Hogrän, anser att samarbetspartierna agerar lite ologiskt.
-Å ena sidan säger man att man vill främja den ekologiska odlingen, säger han. Men som alla vet kräver ekologisk odling mer mekanisk bekämpning med större dieselåtgång. Vill man främja det ekologiska lantbruket, då måste man också fatta beslut i den riktningen.
-Men vi kan inte förlita oss på ett ändligt drivmedel som olja,säger Orvar Atleryd, Hogrän, pastor, miljöpartist och lantbrukare. Vi måste hitta alternativa energikällor, kanske etanol.
Igår var dock de flesta bönder relativt nöjda, men som sagt, lönsamhetsproblemet för det svenska lantbruket är inte löst med en sänkt dieselskatt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om