Proveldning med avlivade värphöns
Avlivade, uttjänta värphöns ska på prov eldas upp i värmekraftverket i Visby. Blandade med sågspån och råtallolja ska de malda hönsen utgöra bränsle i panncentralen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har gett tillstånd till proveldning i begränsad omfattning.
Idag saknas nämligen möjligheter till destruktion av fjäderfä på Gotland och uttjänta värphöns skickas till fastlandet. En hantering som många inte anser bra.
Krav på beredskap
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tidigare sagt nej till begäran om proveldning, men nu går man med på ett försök i mindre skala. Ett skäl är att man tror att försöket kan bidra till att hitta en lösning på hur man på Gotland kan ta hand om smittade fjäderfän om en större epidemi skulle uppstå.
- Om en smittsam sjukdom uppstår bland öns fjäderfän måste vi kunna ta hand om det här på ön, och det är vårt uppdrag här i nämnden att ha en lösning på problemet. Det går inte att transportera smittade höns till fastlandet, säger miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande, Jan Grimlund (mp).
Han säger att i takt med att fallen av fågelinfluensa har ökar i världen så ökar kraven från statsmakterna att man i kommunerna och länen ska ha en tydlig beredskap i den här frågan.
Syftet med proveldningen är att skaffa kunskap och information om själva processen; få ett underlag så man kan mäta risker och effekter. Skulle man sen vilja ha en permanent verksamhet krävs det helt andra tillstånd. Då är det regler för avfallsbränning som gäller och då måste m an bland annat ha en miljökonsekvensbeskrivning, utökat samråd med mera.
Visby energi anser att minst tre provtillfällen krävs för att man ska kunna få en ordentlig utvärdering. Varje prov kommer att omfatta mellan 5 och 10 ton.
Hönsen kommer att avlivas hos uppfödaren. Där sker också malning och blandning med sågspån och råtallolja. Det färdiga bränslet kommer sedan att fraktas till panncentralen i en ombyggd gödselspridare med tätslutande lock.
Försök som kan avbrytas
Hela hanteringen, ända till inmatningen i ugnen, ska ske i ett slutet system.
Jordbruksverket har godkänt förbränningsförsöken och även de lantbrukare som på sina gårdar ska hantera hönsen inför bränning har fått tillstånd för detta.
Från miljö- och hälsoskyddsnämnden betonar man dock att om oönskade effekter uppstår så kommer man att avbryta försöket omedelbart.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!