?Provisionen går åt till att täcka våra omkostnader?
Både Destination Gotland och Stockholms Lokaltrafik tjänar pengar på att gotlandsfärjans ankomst till Nynäshamn inte är samordnad med pendeltåget. Men båda förnekar att det är anledningen till varför problemet är till synes omöjligt att lösa.? Vi skulle tvärtom vara glada om passagerarna hade flera alternativ till anslutningsresor, säger Destination Gotlands marknadschef Per-Erling Evensen till Radio Gotland.
Destination Gotland säljer biljetter till anslutningsbussarna och får enligt Per-Erling Evensen ?ett par kronor? per biljett. Intäkterna blir ett par hundra tusen kronor per år. Men det är ingen vinst, enligt Destination Gotland.
? Nej. Provisionen går åt till att täcka våra omkostnader, och resebyrårernas när de säljer bussbiljetterna, säger Per-Erling Evensen.
En samordning skulle nås om avgångstiden från Visby tidigarelades. Men rederiet hänvisar till en överenskommelse med trafikantrådet, som tar hänsyn till näringslivets önskemål om sena avgångstider. Idealet för livsmedelsproducenterna är om färjorna avgår kl 18.00.
? Vi har utrett frågan noga. Livsmedelsindustrin tycker att en avgångstid kl 16.45 är en tillräckligt stor eftergift och vill absolut inte ha ytterligare en tidigareläggning, säger Nils Nordenbrink som är Företagarna Gotlands representant i Trafikantrådet.
För att få en tillräcklig marginal till pendeltåget skulle färjan behöva avgå senast kl 16.15, och det är för tidigt för livsmedelsindustrin. Att Stockholms Lokaltrafiks ovilja att ändra pendeltågets avgångstid beror på att man skulle förlora intäkter på bussarna förnekar Björn Svedin vid City Transfer, som är ansvarig för trafiken med anslutningsbussarna.
? Pendeltrafiken och busstrafiken är helt skilda åt. Vi har inga uppgörelser med varandra, säger Björn Svedin.
City Transfer gör en blygsam vinst på båtbussarna, enligt Björn Svedin.
? Trafiken är fordonskrävande. Ibland får bussarna vända i Nynäshamn utan att ta passagerare på återresan, och vi måste alltid ha beredskap för att sätta in förstärkningsbussar, berättar Björn Svedin.
Tre gånger dyrare
För vissa resenärer blir anslutningsresan väsentligt dyrare när man hänvisas till bussen. Vid Destination Gotlands Öppet Forum på Borgen i januari gav Anders Sunesson ett räkneexempel. Hans resa började i Västerhaninge. En resa till Nynäshamn kostar 29 kronor med pendeltåget, men med tanke på den dåliga samordningen tvingas han ta pendeln till Centralstationen och därifrån båtbussen till Nynäshamn. Istället för 29 kronor blir priset för anslutningsresan 96 kronor.
Svårt att hitta lösning
Enligt Per-Erling Evensen är inte någon lösning av pendeltågsproblemet i sikte. Rederiet är låst av näringslivets krav på sena tider, och pendeltågens avgångstider går inte att ändra på.
? Vi är medvetna om läget. Det är därför vi satsat på bussanslutningen. Sedan Flygbussarna (City Transfer) tog över trafiken har kvaliteten höjts. Det är väldigt få klagomål numera, säger Per-Erling Evensen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!