Prövningens stund är kommen
Till bilprovningen i Visby kommer nästan alla gotländska bilägare någon gång. I bilhallarna blandas nervositet med lättnad medan vissa känner sig hur lugna som helst trots att de får rulla ut bilen. GA besökte bilprovningen, eller besiktningen som den kallas av de flesta, en helt vanlig fredag.
- Men det är bara runt en fjärdedel som får ombesiktning, säger Per Wretling, platschef på bilprovningen i Visby.
I Visby jobbar förutom Per, nio man med att varje dag kontrollera bilar. När det är som mest att göra, på våren och sommaren, tar de emot 200 bilar varje dag.
Jobbet som besiktningstekniker handlar inte bara om att kontrollera bromsar, lampor och säkerhet utan även om att kunna ta människor.
- Ibland märker man ju att kunderna är nervösa när de kommer hit. Då gäller det att presentera allt på ett bra sätt och kunna ta kunden på rätt sätt, så att det inte känns spänt när de går härifrån, förklarar Per.
Men många verkar nöjda med grabbarna på bilprovningen i Visby.
- Ja, vi får en del tackkort och det händer även att någon kommer in med lite fikabröd ibland, säger Per.
Men att stå på god fot med besiktningsteknikerna hjälper inte så mycket ute i hallarna.
- Vi har värden och mallar för hur vi ska göra våra bedömningar. Det förs ju statistik på allt sånt.
Kanonjobb
Kenneth Lindby har jobbat på bilprovningen i två år. De fördomar han hade mot bilprovningen som en jobbig och tråkig arbetsplats, besannades aldrig.
- Det är ett kanonjobb. Jag får träffa mycket människor. Om det är något problem så tar kunderna det bra, bara man är saklig.
Hela tiden fylls hallen av nya bilar och förare. Många har varit där flera gånger förut och känner personalen. För besiktningsteknikerna blir det en liten pratstund med alla. Oftast handlar det om bilar, men ibland om något annat.
Kenneth berättar att han kan märka en viss skillnad beroende på vem det är som kommer in med sin bil. Att yngre människor kanske tänker lite mer på pengar än säkerhet. Han upplever att det oftast blir en stor skillnad när bilägarna får barn. Då går säkerheten först.
Motorstopp
Madhim Alsamari från Visby är en av de som får sin bil kontrollerad av Kenneth. Han berättar att han tycker att det känns väldigt bra att få bilen kontrollerad.
- De gör sitt jobb och då vet man att man har en klok bil. Jag blir glad om de hittar något fel, då vet man vad man ska fixa för att bilen ska vara schysst.
När det är dags för Madhim att köra bilen ifrån besiktningshallen går det inte så bra. Fukt i fördelarlocket gör att personalen får hjälpa honom att rulla ut bilen.
- Det här är inte vanligt, ropar Kenneth.
Men efter att Madhim fixat problemet under motorhuven kan han nöjd köra hem från bilprovningen.
I en hall intill står Kjersti-Ann Johansson från Visby tillsammans med sin dotter Angelica Johansson och väntar på att besiktningsteknikern Kjell Frisk ska säga hur det gick.
- Det är alltid nervöst när man åker hit, säger Kjersti-Ann.
Men när Kjell och hans kollegor är klara kan hon lättad ta bilen och åka hem igen. Hon behöver inte komma tillbaka på ett helt år.
På Gotland finns det idag 4 250 fordon som är äldre än trettio år. På bilprovningen tror man att de osaltade vägarna på Gotland gör att de gamla bilarna håller längre. Kjell visar hur man med en gång kan se om en bil kommer från fastlandet. Det räcker med att kolla på registreringsskylten. Om det är rost runt fästena är det med största sannolikhet en bil som körts på fastlandet.
Charlie Öman är vad man kan kalla en stamkund på bilprovningen. I tio år har han jobbat på en biluthyrningsfirma och då åkt med bilar till bilprovningen tre gånger i veckan. 1 500 bilar har det hunnit bli, men han har aldrig tvingats gå därifrån.
Något körförbud har det alltså aldrig blivit, men i dag hittades några fel som Charlie måste åtgärda.
- Ähh, det är bara mindre fel. De är fixade redan på måndag, säger han med ett leende.
Vanligaste ursäkten
Per Wretling berättar att den vanligaste ursäkten som han och de andra besiktningsteknikerna får höra är: "Det fungerade hemma".
- Jag har till och med varit med om en släpvagn där baklysena inte fungerade och fick då höra att de hade fungerat hemma. När jag tog bort kåpan för att justera lamporna fanns det inte ens några lampor där, säger han.
Besiktningsteknikerna i Visby verkar vara överens om att gotlänningarna är duktiga på att sköta sina bilar. Kjell Frisk har jobbat som besiktningstekniker på flera håll i landet, och säger att gotlänningarna är märkvärt ordningssamma och bra på bilar.
En sak som däremot gotlänningarna kan vara lite dåliga på enligt Kjell, är att byta däck i tid.
- Man drar gärna ut på det så länge som möjligt, för länge. Men det är klart, det är dyrt med däck.
Enligt honom är bristen på pengar den vanligaste orsaken till att man inte åtgärdar felen på sin bil.
- Vissa är ju ärliga när de kommer hit och det är något fel, då säger de som det är, att de inte haft råd att göra något åt det. När det just varit löning får vi genast många fler ombesiktningar, säger han.
Många väntar
De flesta som kommer till bilprovningen berättar att de kollat igenom bilen så mycket de kan innan de åker dit.
Att kolla lampor, bromsljus och till exempel handbromsen är sånt som alla kan göra själva.
Per Wretling uppmanar även bilägarna att besiktiga sina bilar i tid.
- Det är många som väntar in i det sista. Det gör att vi får alldeles för mycket att göra på våren och sommaren. De som ska kontrollera sina bilar på vintern bör göra det tidigt i perioden istället för att vänta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!