Provsvaret klart öns nötproducenter kan andas ut Falskt larm kon från södra Gotland var inte BSE-smittad
Det var inte galna-kosjukan!Provsvaret från SVA visade negativtdet var ingen BSE-smitta hos det djur som levererades till Swedish Meats från en gård på södra Gotland i förra veckan. Det känns jätteskönt i dag nu när vi har fått provsvaret och det måste naturligtvis vara en enorm lättnad för den lantbrukare som har gått i ovisshet, säger Kurt Hallbom, Swedish Meats.
Det känns jätteskönt i dag nu när vi har fått provsvaret och det måste naturligtvis vara en enorm lättnad för den lantbrukare som har gått i ovisshet.
Det skulle ha varit förödande för primärproduktionen och vår verksamhet på ön om det hade stått med stora rubriker i tidningar i hela riket att Gotland blev det första länet i landet med ett konstaterat BSE-fall, säger Kurt Hallbom, Swedish meats.
Det är lätt att föreställa sig vilka gränser som skulle ha satts upp runt Gotland gentemot omvärlden, fortsätter Hallbom.
Det här var första gången som Swedish meats i Visby fick larm om misstänkt BSE-smitta och nu efteråt kan man konstatera att beredskapen på slakteriet var god, enligt Kurt Hallbom:
Vi har rutiner som i stort sett fungerade som vi ville att de skulle fungera. Vi har lärt oss att vi kunde ha varit lite snabbare och därmed haft lite mindre att göra. Hade vi ställt några frågor till precis i början så skulle vi ha sparat timmar av arbete och därmed kunnat undvika att köra ut så mycket kött. Vi har lager runt om som har varit spärrade.
Nu i samband med att provsvaret från SVA har visat att köttet inte var smittat så kan man släppa det isolerade och spärrade köttet vid Swedish Meats som man p g a väntan blev tvungen att frysa ned. Tillförlitligheten är dålig när det gäller det snabbtest som görs på djuren. Det ger upphov till många falska larm runt om i landet.
Länsveterinär Lennart Persson påpekar att det är ett mycket känsligt test och man räknar med att en halv promille av alla snabbtest är falskt positiva.
Vid det andra testet som görs, som är det mest tillförlitliga, skär man djurets hjärna i tunna snitt vilket gör att det blir en dyr metod.
Det var i måndags i förra veckan som det levererades fyra djur från en gård på södra Gotland till Swedish Meats i Visby. Rutinmässiga vävnadsprover togs från ryggmärg och hjärna på en av korna. Proverna skickades sedan till SVA i Uppsala.
På onsdagsförmiddagen kom larmet från SVAett snabbtest hade visat att det kunde röra sig om BSE-smittat kött.
Vid slakteriet vidtog man genast åtgärder efter ett uppgjort schemaman destruerade omedelbart allt från den misstänkta BSE-smittade kon och man spärrade och isolerade de andra djurkropparna från den aktuella gården. Man isolerade även kött från de djur som kunde ha varit i kontakt med djuren från den smittomisstänkta gården.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!