Provtagningarna kommer ta tid

17 gårdar ska kontrolleras på jakt efter salmonella efter larmet om smittat foder från fastlandet.

Zandra Jakobsson distriktsveterinär tar prover på Hultegård, Lilla Hulte efter larm om salmonellasmittat foder.

Zandra Jakobsson distriktsveterinär tar prover på Hultegård, Lilla Hulte efter larm om salmonellasmittat foder.

Foto: Linda Berglund

Gotland2013-04-24 13:43

– Det kommer att ta minst tre veckor att besöka alla gårdarna, säger länsveterinären Agneta Karlsson Norström.

I dag satte provtagningarna igång. Det är 17 gårdar på Gotland som enligt Jordbruksverkets operativa ledningscentral måste lämna prover för att utesluta salmonellasmitta. Alla de gårdarna har köpt foder som kommer från företaget Johan Hansson AB i Uppsala. För en dryg vecka sedan upptäckte man vid en rutinkontroll salmonellasmitta i fodret från företaget. Upptäckten har lett till att det nu genomförs omfattande provtagningar på gårdar runt om i landet.

Prover på avföringen

På Gotlands inleddes provtagningen i dag på Hultegård i Endre. Veterinär Zandra Jakobsson tog prover från avföring och från damm och annat inomhus. Hon satte även en gasväv på sin egen stövel när hon vandrade omkring och prover därifrån ska också analyseras.

När proverna har inhämtas tar det sedan en vecka innan provsvaret kommer.

– Är det positivt kan Jordbruksverket spärrförklara gården och införa restriktioner, säger Agneta Karlsson Norström.

Det innebär att inga djur får skickas till slakt. Däremot kan mjölkproduktionen fortsätta som normalt. Mjölken pastöriseras och då försvinner eventuell smitta.

Små risker

Agneta Karlsson Norström vill inte förstora riskerna med smittan.

– Det är väldigt sällsynt att djuren blir dåliga och måste avlivas och de mängder som kan nå oss människor är relativt små.

Gårdar med äggproduktion är de som först kontrolleras och där kan konsekvenserna bli mest allvarliga. På Gotland har inte någon av de gårdarna som ska kontrolleras äggproduktion.

Att hindra salmonellasmittan från att sprida sig är oerhört viktigt för att inte få in salmonella i livsmedelskedjan menar Agneta Karlsson Norström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om