Med start under måndagen har fokus legat på att ringa in var smittan finns, för att kunna ta nästa steg: att hitta var den letar sig in i det stora ledningsnätet.
Enligt VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson är det inte någon idé att göra sig av med bakterien som finns i systemet så länge det finns ett sätt för den att ta sig in igen.
– Vi har ju lyckats få bort den, det såg vi på de provsvaren vi fick på fredagen som visade på noll förekomst. Problemet är att vi inte vet var källan är – därför tar vi så extremt många prov nu med fokus på att hitta var den kommer in i systemet, säger hon.
Ett femtiotal ställen provtas numera dagligen, vilket sker vid samtliga av regionens så kallade borrhål. Det är olika platser i och kring Visby med pumpar och en kran, där man kan tappa vattnet.
I vanliga fall, inom regionens egenkontrollprogram, ta det ett mindre antal samlingsprover från täkter och vattenverk som förser ledningarna med vatten. Prov tas också ute hos kund, i det här fallet ute hos olika verksamheter som förskolor, skolor men också privata företag inom exempelvis industrin. Rutinkontrollerna följer ett program med olika slags analyser, som farliga ämnen som PFAS eller mineralhalter.
Den ordinarie rutinkontrollen, vars provresultat kom på onsdagen, visade förekomst av bakterien i ett enda vattenprov. Mängden bakterier var minimal: 1-2 bakterier (per 100 milliliter vatten).
– Antalet bakterier, 1 eller 1 000 spelar mindre roll då det ska vara noll. Sen kan mängden säkert påverka risken för att både få i sig bakterien och insjukna, det kan jag inte riktigt svara på, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
– Det viktigaste här är att vi skyddar sjuka och redan svaga personer från den här bakterien, och då ska den inte finnas i vårt vatten, fortsätter hon.
Var smittan initialt upptäcktes vill Region Gotland inte gå ut med.
– Jag vill inte att man ska tänka att det inte berör en, för att man då kanske bor i andra änden av ledningsnätet. Om den upptäcks i norra Visby och så bor man i Västergarn, till exempel. Vi är alla en del av samma nät, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Det tar minst 24 timmar innan man kan få ett tillförlitligt provsvar för Clostridium. Analysen sker i Visby på vattenlabbet vid lasarettet, men på grund av den ökade belastningen skickas en del prover till fastlandet.