Psykiatrin har svårt rekrytera läkare
Även inom Gotlands psykiatri är det problem med att rekrytera läkare. Det fattas idag drygt två tjänster.Pensionerade läkaren Bo Siwers började här i september 2000 och trodde det skulle bli ett år. Han är ännu kvar.
<span class='mr'>Landsomfattande problem</span>
Men läkarbristen inom psykiatrin är tyvärr inte bara ett gotländskt problem utan delas med många andra platser i landet.
Bo Siwers, som tjänstgör tre dagar i veckan, arbetar dels på den slutna avdelningen, psykosavdelningen, och dels på Länna psykiatriska mottagning. Han nämnde att till psykosavdelningen kommer man när man inte klarar av sin situation längre, när man behöver hjälp och skydd.
Under kvällen fick de medverkande många frågor om hur man kommer i kontakt med läkare och annan personal på psykiatrin, om mediciner och hur pass farliga de är, om den svenska psykvården i stora drag och om mycket annat som åhörarna ville ha svar på.
En av deltagarna tog upp psykiatrireformen och hur mentalsjukhusen stängdes, om hur folk stod på gatan och om det måste hända sånt som mordet på Anna Lindh för att få de styrande att reagera.
-Många av dessa brott begås av en ny grupp, sade Bo Siwers. Det handlar om personlighetsstörda missbrukare och de fanns inte tidigare. De är en produkt av vårt samhälle som sa att "nu får ni klara er själva".
<span class='mr'>Pengar och stödreformer</span>
En deltagare undrade om man kan se början på en omorganisation nu när psykiatrisamordnaren Anders Milton visar att han fullt och fast står på brukarens sida i sin utredning.
Ulf Larsson svarade att det bland annat måste till pengar till nya stödformer samt ett samarbete mellan socialtjänsten och psykiatrin.
RSMH Kamratringens vice ordförande Hans Althaimer ledde mötet och överlämnade blommor till de medverkande. Kvällen avslutades med kaffe.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!