Psykiatrin på ön får svidande kritik

Problemen är stora och bristerna många inom psykiatrin på Gotland.
Ledningen fungerar inte som den ska, gemensamma mål saknas och patienter ramlar mellan stolar.
Dessutom dras man med en i stort sett konstant läkarbrist.
Allt detta har framkommit av den översyn som genomfördes i fjol.

Gotland2007-01-18 06:00
Det var hälso- och sjukvårdsledningen, med förvaltningschefen Ann-Christin Kullberg i spetsen, som begärde att översynen skulle genomföras.
Man efterlyste en strategisk utvecklingsplan för verksamheten och ett av syftena var att hitta åtgärder för att förbättra såväl verksamhet som organisation.

Verksamheten genomlyst
Att det fanns problem var nog alla införstådda med. Men för att kunna göra något åt dem krävdes en ordentlig genomlysning av hela verksamheten.
Med hjälp av två konsulter genomfördes under fjolåret en lång rad intervjuer med personer såväl inom verksamheten som utanför den. Man har således granskat den både inifrån och utifrån, och det är många problem som blottas i den rapport som nu presenterats.

Brister i ledningen
Ett genomgående tema i svaren är att barnpsykiatrin får något bättre betyg än vuxenpsykiatrin. Men brister finns på båda håll.
Var det främst brister är i ledningen.
- Strategisk ledning saknas, konstateras i utredarnas rapport.
Verksamheten saknar ett ledarskap "som förmår att leda och samordna verksamheten mot en gemensam vision, och etablera gemensamma värderingar och mål", skriver man också. Och man betonar att ledningsfrågan måste lösas snarast.

Läkarbrist och spretig kultur
- Det är angeläget att ett kraftfullt och fokuserat ledningsarbete kommer igång snarast, skriver man.
Bristen på en bra ledning är ett av tre problemområden som lyfts fram i rapporten.
De andra gäller läkarbristen och den spretiga kulturen inom verksamheten, eller bristen på gemensamma arbetssätt och metoder.

Mellan stolarna
- Kulturen inom psykiatrin kännetecknas av autonoma enheter som väljer sina egna arbetssätt och metoder, och kompetensutvecklingen utgår snarare från medarbetarnas personliga intressen och önskemål än från verksamhetens behov, skriver man bland annat.
Och man konstaterar att denna brist på gemensamma mål och visioner gör att patienter ramlar mellan stolar.

Bristande förmåga
Rapporten talar också om bristande förmåga att avsluta pågående patienter i såväl slutenvård som öppenvård.
Läkarbristen och svårigheterna att rekrytera läkare ägnas stort utrymme. Man menar att det dominerande problemet för kliniken är att förmå att attrahera och behålla läkare.
I rapporten beskrivs även hur själva verksamheten skadas av de täta läkarbytena.

Dålig kontinuitet
- Läkarbristen och de många tillfälliga läkarna leder till brist på kontinuitet och till för stora variationer i metoder för utredning, diagnostik och behandling, står det.
Man konstaterar också att behandlingsinsatserna inte i tillräcklig omfattning baseras på tillfredsställande utredning och diagnostik.

Chefen upptagen i går
GT sökte i går förvaltningschef Ann-Christin Kullberg för att höra hur man nu tänker jobba vidare utifrån den här rapporten.
Hon var upptagen av sammanträde men vi hoppas kunna nå henne någon av de närmaste dagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!