Psykiatrin söker ungerska läkare
Den gotländska psykiatrin sneglar på Ungern för att rekrytera läkare.Det berättade verksamhetschef Ulf Larsson vid ett seminarium i går där huvudpersonen var Anders Milton, nationell samordnare för den psykiatriska vården i Sverige.
Fem av sju tjänster tillsatta
Men det blev också en hel del diskussion om den lokala psykiatriska vården, bland annat kunde Ulf Larsson, chef för psykiatriska kliniken i Visby, lämna besked om att fem av sju läkartjänster inom psykiatrin är tillsatta med fast anställda läkare.
- Eftersom de arbetar jour blir det ändå en del vikarier som tas in och för patienten kan det brista i kontinuiteten ändå, förklarade han.
Under sommaren tvingas man ibland ta in hyrläkare men i det stora hela ser det ljust ut, enligt Larsson.
- Vi har varit i Ungern och studerat möjligheterna att rekrytera läkare därifrån efter att ha sneglat på Kalmar läns landsting som har rekryterat läkare i Polen med framgång, avslöjade han också.
Kompetensutveckling
Projektet för att samordna psykiatrin i Sverige är treårigt och avslutas nästa år. Gotlands kommun har fått 2,5 miljoner kronor från projektet, pengar som ska användas under två år, totalt har 400 miljoner kronor delats ut till kommuner och landsting.
På Gotland har "Miltonpengarna" använts till kompetensutveckling och utökning av en psykologtjänst för att ställa bättre diagnoser och på så sätt sätta in rätt behandling från början. Socialtjänsten ska arbeta med boendestöd för att bättre anpassa insatserna efter de behov som finns. Gotlands kommun ska också arbeta för att förbättra den dagliga verksamheten men detta görs inom befintlig budget.
Milton kritisk
Anders Milton är kritisk till mycket inom psykiatrin i Sverige i dag.
- Det vi nu arbetar för att få kommun och landsting att samverka kring, borde de ha gjort själva för tio år sedan. Mycket arbete är totalt fantasilöst och det saknas förmåga att sätta sig in i situationen och behoven.
Tidigt ingripande vid insjuknande i psykisk ohälsa, arbetstillfällen som är anpassade till psykiskt sjuka, bättre boende och anpassat boendestöd är några av de centrala områden man arbetar kring.
- Vi tittar också på hur vården ska kunna vidta åtgärder när en patient är benägen att skada sig själv eller andra. Det handlar inte om att vården ska bli mer polisiär men när en människa tar livet av sig själv eller nån annan, då har vården misslyckats.
Missbruk och psykisk ohälsa hänger ofta ihop och här finns stora brister i dagens vård.
- Det är inte relevant att analysera om missbruket beror på psykisk ohälsa eller tvärtom, båda måste behandlas samtidigt.
Kravlista från RSMH
RSMH Gotland passade på att skicka med en lista på krav och förslag till samordningsarbetet: fler gruppboenden och en höjning av kvaliteten i boendet, bättre kvalitet och nytänkande i den dagliga verksamheten, sociala arbetskooperativ, samlingsplatser på landsbygden, fler läkare och fler samtalsterapeuter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!