"Psykiatrireformen" ­ ett enda stort misslyckande

Anhöriga och brukare inom psykiatrin var välkomna att delta på en informations- och utbildningsdag i Södervärnsskolans aula på torsdagen. Det handlade om psykiatriomläggningen och hur den har utvecklats.
Hans Philgren, chefsöverläkare, talade om sammanslagningen mellan vuxen- och barnpsykiatrin på Gotland vilket anses som unikt i Sverige.
Psykologen Alain Topor talade om socialstyrelsens sätt att trixa med statistiken.
Kjell Broström, RSMH-förbundet, talade om "psykiatrireformens" stora misslyckande.

Gotland2002-04-19 04:00

Hans Philgren inledde dagen med att bl a tala om läkarsituationen inom psykiatrin på Gotland. Philgren sa att det fortfarande saknas fasta specialister men att tjänsterna snart är på gång att tillsättas:
­ Jämfört med hur det är på andra håll så är det förhållandevis bra på Gotland­vi är relativt lyckligt lottade.
Philgren sa också att utvecklingen inom psykiatrin går mot mer öppenvårdsinsatser vilket på sikt kommer att minska inneliggande och sluten vård.
<span class=MR>Psykiatri i primärvården</span>
­ Det gäller att möta på ett tidigt stadium och sätta in insatser i hemmet, det här innebär en stor omställning, sa Hans Philgren.
Philgren sa också att det finns önskemål om att psykiatrisk kompetens ska finnas inom primärvården, på vårdcentralerna.
En annan stor förändring på Gotland är sammanslagningen mellan vuxen- och barnpsykiatrin vilket anses som unikt i Sverige.
­ Det här innebär att vi kommer att vara i framkanten på Gotland men vi måste få tid att utveckla det här. Jag är övertygad om att det här kommer att vara till gagn för befolkningen, sa Hans Philgren.
Philgren nämnde också det ekonomiska underskottet och sa att detta är något tillfälligt under en begränsad tid:
­ En stabilare läkarsituation för också med sig en bättre ekonomi.
<span class=MR>"Felaktiga larmrapporter"</span>
Alain Topor, psykolog inom psykiatrin Stockholm södra, talade om psykiatriomläggningen och återhämtning.
Topor påpekade att Sverige en gång i tiden hade 35000 psykiatriska sängplatser och i dag är det på väg till ingenting. Larmrapporter i medier om psykiatripatienter som har blivit utkastade i samhället, övergivna och bostadslösa, har fått en enorm genomslagskraft men det är felaktigt, det stämmer inte, menade Topor.
År 1967 hade landet alltså 35000 psykiatriplatser och Sverige var det land i hela världen som hade störst andel av befolkningen inspärrad i psykiatrisk vård!
­ Utgångspunkten 1967 var väldigt hög men sedan började det gå ner, sa Alain Topor.
Topor menade att det i själva verket handlade om en lek med statistik. Han gav som exempel geriatriska avdelningar som helt plötsligt inte skulle tillhöra psykiatrin och som en dag plötsligt försvann ur statistiken och senare blev sjukhem i kommunal regi.
­ Det trixades och ändrades, i statistiken minskade det men inte i verkligheten, sa Alain Topor.
Topor talade också om hur man inom psykiatrin i Stockholm med förkärlek har skickat mängder med patienter till vårdhem i de småländska skogarna.
<span class=MR>Alternativa vårdformer</span>
I stället för den slutna psykiatriska vården har man byggt upp alternativ.
­ Allt stöd som har skapats i öppna vårdformer borde visas i en kurva uppåt, Det är lögn att man lagt ned allt, man har tvärtom byggt upp väldigt mycket, sa Alain Topor.
Topor talade om vilken enormt bra effekt Boendestöd och Träfflokaler gav. Han visade med statistik hur patienter som förut hade varit i sluten vård och inte ens hade haft ett id-kort plötsligt fick komma ut i en social gemenskap.
I en träfflokal fick sju djupt deprimerade kvinnor plötsligt aptit på livet vilket i deras fall resulterade i en drastisk minskning i antalet vårddagar och vårdtillfällen jämfört med tidigare. Det här var verksamheter som gick bra och därför lades de ned, menade Topor:
­ Så fort man lyckas blir man nedlagd. Blir ni deprimerade av det jag säger så kan jag sälja några tabletter till er i pausen, skämtade Alain Topor.
<span class=MR>Diagnos schizofreni</span>
Topor talade också om diagnosen schizofreni där vissa experter hävdar att den egentligen inte finns medan andra hävdar att den finns i allra högsta grad.
Topor visade olika vedertagna definitioner av sjukdomen schizofreni som i själva verket avslöjar ett totalt utdömande av människor.
Trots att schizofreni har ansetts som kronisk, dvs livslång sjukdom, finns det patienter som tillfrisknar. Alain Topor har raggat så många av dessa tillfrisknade som möjligt för att fråga hur återhämtningen, tillfrisknandet, har gått till. Vad han först möttes av var en kommentar som nära knäckte honom: "Konstigt, det har ingen frågat mig förut!"
Topor har samlat flera berättelser om återhämtning och han är på jakt efter ännu flera berättelser.
Efter att ha hört flera berättelser började Topor upptäcka att vissa saker var viktigare för personen än andra. Bland det som var viktigt för återhämtning var att bli sedd och hörd, att finna en mening med livet och att hitta en andlig förklaringsmodell.
Kjell Broström arbetar med vård- och socialpolitiska frågor hos RSMH-förbundet. Enligt Broström handlar psykiatriomläggningens stora misslyckande om fortsatt dåligt bemötande och om stora brister när det gäller vårdens och omsorgens tillgänglighet.
<span class=MR>"Reformens" misslyckande</span>
RSMH har drivit kravet om personlig assistans och det är nu 2600 personer i landet som har fått LSS-insatser, enligt Kjell Broström.
Broström talade också om vikten av att brukaren har inflytande när det gäller vård och socialtjänst.
­ Inom socialtjänsten råder en styra och ställa med folk-kultur, sa Kjell Broström. Det gäller exempelvis en brukares bostadsförhållanden eller om denne ska få ha ett husdjur.
<span class=MR>Psykoterapikampanj</span>
Broström talade också om en annan del av omläggningen som det inte blev någonting av­att psykoterapin ska bli mer tillgänglig.
Nu driver RSMH en kampanj om rätten till psykoterapi och annan psykologisk behandling vilka genomförs under våren.
Broström konstaterade att samhället subventionerar kroppssjukvård mer än psykiatrisk vård.
Han talade om en ökande psykisk ohälsa i landet, en ökad läkemedelsförskrivning och ökade priser på mediciner.
­ Tio patienter som medicineras under ett år kan kosta lika mycket som en psykologtjänst, vilket är bäst? frågade Kjell Broström.
Medverkande under dagen var också fil dr Ingela Edqvist, Dalarnas forskningsråd.
Informations- och utbildningsdagen arrangerades av ABF, Gotlands kommun och RSMH i samverkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om