Psykisk ohälsa vanlig orsak till vanvård av djur

Antalet brott mot djurskyddslagen ökar i Sverige. LRF:s Anders Danielsson skulle gärna undersöka om det finns något samband mellan detta och nedmonteringen av den svenska psykvården.

Gotland2005-04-23 06:00
Vilka är de, de som vanvårdar sina djur?
Några generella svar finns inte, men erfarenheterna säger att det ofta handlar om människor som mår psykiskt dåligt, som tappat fotfästet i livet.
- Många har skött sina djur väl tidigare, men så händer något. Det kan handla om skilsmässor eller ekonomiska problem. Något drar igång en negativ utveckling som personen inte kan hejda, säger Charlotta Kabo Stenberg.
Hon är ansvarig för Länsstyrelsens djurskyddstillsyn och får medhåll av LRF:s Anders Danielsson. Han arbetar med organisationens arbetsmiljöfrågor och djuromsorgsgrupp.
- Oftast förvärras vanvården successivt. Bonden mår sämre och sämre och i de extrema fallen, som tack och lov är ovanliga, försvinner omdömet helt.
Djurskyddsmyndighetens statistik visar att antalet omhändertagandebeslut och beslut om djurförbud ökade mellan 2000-2003. En delförklaring anses vara att även tillsynen från landets miljö- och hälsoskyddsinspektörer ökat. Men enligt Anders Danielsson vore det också intressant att undersöka om det finns ett samband mellan ökningen och nedmonteringen av den svenska mentalvården.
- Det kan ligga nära till hands att vissa personer som vanvårdar sina djur egentligen borde vara under vård, men det är väldigt svårt att veta om det är så. Det vore intressant att följa upp, säger han.
En nyckelfaktor bland djurägare som bryter mot djurskyddslagen verkar vara ensamhet.
- Det tycker vi att vi vet. Vanvården uppstår säkert lättare där det inte finns någon annan i hushållet som kan ta över ansvaret, och där det sociala nätverket är svagt, säger Charlotta Kabo Stenberg.
LRF på Gotland arbetar lokalt med så kallade bondekompisar, stöttande kontaktpersoner. Men överlag har varje enskild medlem ett ansvar enligt projektledare Jan Ekdahl.
- Alla måste visa intresse för sina kollegor, även om hjälp är ovälkommen. Speciellt eftersom det annars är djuren som kommer i kläm, säger han.
Erika Brendov arbetar också med LRF: s djuromsorg och menar att det är viktigt att uppmärksamma att även bönder blir utbrända.
- Lantbrukare har ofta ensamarbete och ett svårt ekonomiskt läge. Det är klart att även de blir utbrända, det tror jag är viktigt att komma ihåg i den här debatten, som jag hoppas lyfts så att fallen av vanvård kan bli färre, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om