Anna Kåver är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hon berättar att barn som lever i ovisshet kan uppleva ökad ångest och oro. Utan någon förälder eller annan vuxen som kan balansera ut oron kan det i längden leda till psykisk ohälsa.
– Sociala medier har en stor framsida. Det är fint att kunna ha kontakt med sina vänner varje dag. Men det har även en baksida med massa skräp, säger Anna Kåver.
Det finns inget rakt svar på hur barn blir påverkade av den ökade militära närvaron och de falska rykterna, enligt Anna Kåver. I en familj där föräldrar är öppna med sina barn med vad som händer och nyanserar nyheter och rykten kan barnen få en bra grund för att inte leva i en ovisshet och oro.
– Föräldrar är en modell för barn. Berätta till exempel hur du själv handskas med oro, tipsar Anna Kåver.
Kunskap och förståelse är viktigt för att inte leva i undran. För barn som inte har en nära relationer till vuxna som är öppna och förklararande, utan tvärtom försöker dölja problem eller inte alls lägger vikt i att förklara, kan det bli tungt. Att själv handskas med svåra tankar kan vara jobbigt för barn och i längden kan detta leda till psykisk ohälsa.
Oavsett ålder så kan oro påverka människans självförtroende och självkänsla. Att i längden gå runt med oro kan leda till mer ängslighet, och känsligare barn drabbas extra hårt. Att leva i ovisshet och med oro är en stor källa till psykisk ohälsa hos barn men även hos vuxna, berättar Anna Kåver.
För att förhindra denna oro hos barn är det viktigt att man som vuxen är öppen och ärlig kring vad som händer i världen. Händelser ska inte överdrivas, för det kan skapa mer oro, men de ska inte heller förtigas. Barn mår inte bra av att föräldrar försöker skaka bort problem och då de inte känner sig hörda. Att lyssna på sitt barns tankar och delge barnet sina egna kan vara hälsosamt.
– Barn ska dock få ha hemligheter, men det är viktigt att de vet att föräldrarna är engagerade, säger Anna Kåver.
Hon rekommenderar föräldrar och vuxna i barns närhet att vara uppmärksamma på hur barnen mår för att upptäcka oro. Symtom för oro hos barn är sömnsvårigheter, mardrömmar, magont eller att de blir asociala. Barn har en tendens att inte aktivt leta efter hjälp när de mår dåligt, berättar Anna Kåver.