Så gör du för att hålla nyårslöftet

Träning, äta bättre och att vara allmänt nyttig. Tillhör du de gotlänningar som med bubbel i blodet avgett högtidliga nyårslöften du vet att du inte kommer hålla? Lugn i stormen, GT vet råd.

Eva Lyberg säger att man ska uppfylla sina nyårslöften i små steg. Annars blir det för mycket för hjärnan.

Eva Lyberg säger att man ska uppfylla sina nyårslöften i små steg. Annars blir det för mycket för hjärnan.

Foto: Christian Körner

Gotland2023-01-10 18:15

Det absolut vanligaste nyårslöftet är antagligen det om att komma igång med träningen. Och det känns så bra att uttala när man står med sitt glas skumpa i näven. Just där och då är du ju övertygad om att du ska släpa dig till gymmet flera dagar i veckan. Sen krockar ambitionerna med verkligheten.

Men psykologen Eva Lyberg hjälper dig med hur du ska tänka. Redan från nyårsafton.

undefined
Eva Lyberg säger att man ska uppfylla sina nyårslöften i små steg. Annars blir det för mycket för hjärnan.

– Det första du ska göra är att tänka ut ditt varför, varför vill jag göra den här förändringen? Att du bara vill gå ner i vikt för att känna dig snyggare räcker sällan långt. Om man tycker om att äta gott och sitta still så lirar inte intentionen, det du vill, med vad du är motiverad för. Om du däremot vill träna för att må bättre och vill orka med det du tycker om att göra är det lättare, säger hon.

Varför då?

– För att sätta nya vanor är inte lätt. Man vill gärna tro att bara man vet vad man vill och är motiverad så ska det bara löpa på. Och de flesta av oss vet att det inte riktigt funkar så.

Vad är tricket om man ska lyckas?

– Där kommer man in på komplexiteten i människohjärnan. Vi har system som är väldigt starka för kortsiktiga belöningar, vi har också system som är inställda på att spara energi. En gång i tiden behövde vi spara på energin för att orka jaga och ta hand om maten, när vi levde jägar- och samlarliv. Och det är vad våra hjärnor är designade för.

Så hur ska man tänka?

– Man ska försöka få de nya vanorna automatiserade. Vi är inte skapta för det här livet och hjärnan är smart. Så vi kan inte lära oss att trampa varje gång vi sätter oss på en cykel. Det är smart att få det automatiserat för man kan inte börja varje dag som ett nytt vitt blad.

Enligt Eva Lyberg är nyckeln till ett sundare liv att programmera sin autopilot.

undefined
Styrketräning är bra. Men man måste ju släpa sig till gymmet också.

– Man behöver jobba med att sätta nya beteenden. Man ska samarbeta med sin hjärna och man ska jobba med små steg. Om man till exempel ska lägga om kosten och ta bort allt onyttigt så är det ganska stort. Det blir liksom för mycket för hjärnan på en gång.

Hon fortsätter:

– Man ska koppla på det nya man vill göra på nåt man redan gör. Då hjälper man sitt system och man kan börja med en hantel och köra några drag med den innan man sätter på tv:n. Det är så mycket bättre att börja i det lilla med både mat och träning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!