Pumpatider

Jätte. Årets vinnare i pumpa-SM odlades av Anders Lilja och vägde över 600 kilo. Och den går till nöds att äta. foto: Anders Lilja

Jätte. Årets vinnare i pumpa-SM odlades av Anders Lilja och vägde över 600 kilo. Och den går till nöds att äta. foto: Anders Lilja

Foto:

Gotland2009-10-19 04:00
626 kilo! Så mycket vägde den jättepumpa som vann Swedish open i pumpaodling på Solberga gård på Öland för några veckor sedan. Anders Lilja från Ålem är odlaren. Pumpan var den näst största i Europa någonsin och dubbelt så stor som tävlingens tvåa på 313,5 kilo, odlad av Börje Gustavsson i Skurup.
Förstapriset: 20 kronor per kilo pumpa. Men går den att äta?
- Ja, som nödmat. Den är fast och fin men kan vara lite trådig, säger Gunnar Kvarnbäck, trädgårdsmästare på Solberga gård.

Tävlingen arrangeras på gården varje år i samband med Ölands skördefest. Gunnar Kvarnbäck vann i år själv en annan tävling, den om den godaste pumpasoppan.
- Allt fler förstår att man faktiskt kan äta pumpor också, att de inte bara är prydnad till Halloween och så, säger Gunnar.
Förutom soppa tipsar Gunnar om ugnsrostad pumpa. Till detta rekommenderar han sorter på ett till två kilo. Hokiado heter den som han tycker är allra bäst till mat, en vacker, mörkt orangeröd pumpa som är lätt att odla.
Dessutom kan man ju äta pumpans frön, rostade i ugn eller stekpanna förslagsvis.
Gunnar Kvarnbäck odlar cirka 35 olika sorters pumpor på en sjättedel av gårdens grönsaksland. Skörden brukar räknas i tusental, och under skördefesten i slutet av september är det självplock i pumpalandet.
- I år var det kallt en period efter sådden så det var tyvärr en del som inte grodde, berättar Gunnar.
Han direktsår det mesta, förutom fem av de känsligaste sorterna med lång utvecklingstid. De förkultiveras i växthus.
Enligt Gunnar finns det 500 namngivna olika sorters pumpor.
- Men de korsar sig hej vilt så det uppstår lätt nya sorter.

Såväl "Halloween-pumpor" som "prydnadspumpor" är lättodlade. Till jättepumporna används oftast sorten ’Atlantic Giant’.
Pumpor vill växa i solsken på lucker och välgödslad jord och de behöver stort utrymme. Förgro inne från slutet av april och plantera ut runt månadsskiftet maj-juni, efter avhärdning. Täck med fiberduk de första veckorna.
Odlar man jättepumpor behöver de mer gödsel under växttiden. Alla fruktskott utom ett, plus något reservskott, tas bort så all kraft koncentreras dit. Skörda före den första frosten. Pumpan kan förvaras i rumstemperatur, men efter några veckor mår de bäst om det är svalt, 12-15 grader.

Hittills har ingen gotlänning deltagit i pumpatävlingen under "Pumpa och ståt"-evenemanget på Öland, då till och med en gotländsk "pumpaorkester" brukar delta. Så kom igen, visst kunde det vara kul med en gotländsk utmanare!
Mer information om pumpatävlingen finns på Solberga gårds hemsida.
Receptet är för 130 liter (inom parentes ungefärlig mängd för 1 liter).
60 kg (1/2 kg) pumpa
10 kg (1-2 st) gul lök
5 kg (1 st) morot
3 l (en skvätt) vitt vin
3 l (en skvätt) konc apelsinjuice
60 l (1/2 dl) grönsaksbuljong
8 l (1/2-1 dl) vispgrädde
1,5 kg (ett par msk) tomatpuré
200 gr (1/2 tsk) sambal oelek
1/2 dl (1 nypa) svartpeppar
1/2 dl (1 nypa) malen kanel
1/2 dl (1 nypa) kardemumma
1/4 dl (liten nypa) gurkmeja
1/2 dl (1 nypa) korianderfrö
1 dl (2 nypor) vitt vallmofrö
1 l (en skvätt) matolja
1 kg (några msk) socker
salt efter smak
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om