Sommargotlänningen Mattias Granwald hör till den växande skara som skaffat bil med sladd. Men att ta sig till och från stugan med elbil kan vara förenat med vissa svårigheter, fick han erfara under påsken.
– Det kommer att bli komplett kaos i sommar med turisterna. Redan under påskveckan uppstod kö och väntan på de få laddare Visby har att erbjuda. Efter färjeturen från ön vallfärdade alla med elbil till Circle K i Oskarshamn för att klara sin resa hem, säger sommargotlänningen, som tänker skaffa egen laddstation vid stugan.
Men stämmer det? Har Gotland för få publika laddstolpar? Den officiella statstiken visar faktiskt motsatsen.
Enligt en färsk studie från M Sverige – tidigare Motormännen – finns det bara två län som når upp till EU:s rekommendation om max tio bilar per laddningspunkt. Det ena är Jämtland, det andra Gotland – resten av landet får underkänt.
Men siffrorna måste hanteras med viss försiktighet. Måttstocken som används i detta sammanhang – det så kallade CPEV-talet – utgår från antalet registrerade laddfordon inom ett län. Med andra ord tar sammanställningen inte hänsyn till turisternas och sommargotlänningarnas bilar.
Till saken hör också att Gotlands CPEV-tal har sjunkit sedan fjolårets mätning, vilket innebär att det köps fler laddbilar än det byggs laddstolpar.
– Det där är tiotusenkronorsfrågan: Kommer det att räcka i sommar? Det ärliga svaret är att jag tror det kommer att bli tajt, säger Patrick Dahl, verksamhetsledare vid regionägda Energicentrum Gotland.
Enligt M Sverige har Gotland 166 laddstolpar, men siffran kan ifrågasättas.
– Det är klurig materia detta. Man kunde önska att det fanns helt tillförlitlig statistik, men man får lägga pussel för att få nån sorts överblick. När jag ser på kartor som olika tjänster och operatörer tillhandahåller noterar jag att flera laddpunkter som listas där inte finns i dagsläget. Dessutom blir det lite begreppsförvirring när orden laddpunkt och laddstolpe mixas, eftersom en stolpe kan vara fler laddpunkter, säger Patrick Dahl, som uppskattar antalet publika laddpunkter till runt 180.
Är inte detta ett problem? Hur kan man jobba med dessa frågor om det saknas samordning och fågelperspektiv?
– Visst är det ett problem. Vi och ett antal andra regioner håller på att ta fram ett nytt verktyg som vi hoppas på. Utifrån trafikmönster och andra faktorer ska man kunna se var på ön behovet av fler laddpunkter är störst och hur prognosen framåt ser ut. Detta kan tjäna som underlag för operatörer som vill bygga laddstolpar på Gotland. Det är det som är vår roll i det här: Det offentliga ska bidra med kunskap och åskådliggöra förutsättningarna, så att marknaden kan ta vid. Sedan måste så klart regionen bidra till att det finns nån sorts fungerande grundstruktur, säger han.
Möjlighet att ladda vid hotell- och boendeanläggningar är centralt för att ön ska klara anstormningen i sommar, framhåller verksamhetsledaren.
– Det pratas mycket om snabbladdare nu för tiden. Vi har några sådana på ön, och visst skulle det vara bra med några till på ett antal strategiskt viktiga ställen, exempelvis i Visby hamn. Men statistiken visar att 80 procent laddar där de sover. Det är alltså de långsamma laddarna vi behöver många fler av, inte snabbladdare, säger Patrick Dahl.