"Räddning på kort sikt men vad händer sen?"

- Nu är det psykologiskt viktigt att vi kan gå ut till marknaden och säga att våra färjepriser är oförändrade. Står Rikstrafiken fast vid detta, då är det en liten kompensation för allt det trassel och bekymmer som har gällt färjepriserna.

Gotland2005-11-18 06:00
Nils Nordenbrink, representant i Trafikantrådet för Företagarna på Gotland, liksom dess ordförande Christer Winberg, konstaterar att regeringens beslut att skjuta till extra medel räddar gotlandstrafiken på kort sikt.
- Just nu är vi uteslutande glada, men den långsiktiga lösningen lyser ännu med sin frånvaro och Företagarna på Gotland fortsätter att bevaka frågan intensivt. Beslutet ger de gotländska företagarna möjlighet att börja tänka på framtiden igen.
- Trots glädjebeskedet om färjetrafiken har vi 20-procentiga fraktprishöjningar att brottas med. Vi måste uppnå en situation med konkurrensneutrala fraktkostnader för oss gotlänningar. En fungerande person- och godstrafik är en förutsättning för en positiv utveckling av gotländskt näringsliv.

LRF-ordförande
Så kommenterar Peter Olsson, ordförande i LRF Gotland, Ulrica Messing meddelande om färjetrafikens extra tillskott för 2006 och 2007. Han framhåller att beslutet innebär att vi vet vilka förutsättningar som gäller två år framåt och det känns bra.
- Nu måste arbetet med förutsättningarna för den nya upphandlingen intensifieras. Vi kan konstatera att det fortfarande saknas en långsiktig lösning när de gäller fraktkostnaderna. Utgångsläget är trots onsdagens glädjebesked att vi har 20-procentiga fraktprishöjningar att brottas med.
- Gotlandstrafiken är räddad i två år framåt och det känns fantastiskt bra. Om Gotland ska utvecklas, då är det viktigt att det går lätt och att det är billigt att både ta sig både hit och härifrån, säger Stina Lindholm, ledamot i Företagarna Gotland.
Från Skulpturfabriken vid Pilgårds i Boge reser hon mycket i jobbet.
Då gäller det att färjetrafiken fungerar smidigt både vad gäller turtäthet och biljettpriser. Sommartid driver hon turistverksamhet och även för denna är transportfrågan viktig.
- Om färjetrafiken försämras, med dyrare biljettpriser och sämre tidtabell, då drabbas näringslivet på Gotland. En bra, billig och väl fungerande färjetrafik är avgörande både för turistverksamheten på ön och för oss företagare både på Gotland och fastlandet.
- Beslutet om extra pengar till gotlandstrafiken är bra, men det kunde ha varit bättre. Priserna är fortfarande för höga och fraktpriserna måste bli lägre. Samtidigt är det ju bra att det inte blir någon höjning, i alla fall inte på kort sikt.
Det säger Dan Segerlund vid Gotlandsbrödet i Tingstäde. Företaget är expanderande och ett av tio gotländska företag i sammanslutningen Produkt Gotland. Tillsammans har de bildat en fraktgrupp och träffat en överenskommelse med Carl Olof "Lolo" Sturén som ska arbeta med fraktfrågan och försöka finna fram till en konstruktiv lösning för fortsatt frakt av förädlade produkter från Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!