Räddningen för livräddningen

I går invigde Svenska livräddningssällskapet på Gotland vad man hoppas ska bli ett nationellt vattensäkerhetscentrum på Tofta strand.
Eldsjälen, livräddaren och sjuksystern Tord Thuresson menar att ett eget hus för boende och utbildningar var en förutsättning för en fortsatt livräddarverksamhet.
­ Vi hade orkat max två tre år till om vi fortsatt så här.

Gotland2002-06-18 04:00

Med "så här" menar Tord att livräddarna på Tofta har haft några slitiga år, rent organisationsmässigt.
Verksamheten ­ främst finansierad av SLS, Sveriges Livräddningssällskap ­ har drivits med ideella krafter som grund. Livräddarna ­ de flesta från fastlandet ­ har fått tågersättning, arbetskläder, mat och husrum ­men ingen lön.
Hittills har bostadsfrågan lösts genom allt från ditfraktade baracker eller hyrda rum på pensionat, vilket har varit både kostsamt och krävt mycket tid och energi, menar Tord. F ö r mycket tid för att det skulle hålla i längden...
För tre år sedan sökte SLS Gotland bygglov för ett eget hus. Året efter kontaktade man MKG, Militärkommando Gotland, för att höra om de hade något "till övers". Det hade de och sommaren 2000 fraktades en barack till Tofta i delar.
<span class=MR>Invigning</span>
Sedan dess har arbetet pågått med att färdigställa den. Byggnaden har också utökats för att kunna inrymma det nödvändiga: en mat- och lektionssal, några sovrum, kök, förråd, dusch och bastu.
Även om visst arbete med ventilation och ny regnkappa återstår så är det mesta klart ­och igår invigdes Toftas livräddarstation.
Där kommer livräddarna ­ nio per dag ­ att bo, äta och leva, bokstavligt talat på strandkanten. Stationen är också tänkt att bli ett utbildningscentrum, dels för barn och ungdomar, dels för blivande badvakter och livräddare.
Man räknar med intresse från hela landet, eftersom man i dagsläget bara kan bli legitimerad livräddare vid SLS verksamhet i Tylösand.
Steg 1-utbildningen för badvakter finns på Tofta, men inte Steg 2 för livräddare. Ännu.
­ Det är nog rimligt att säga att vi kommer att kunna köra Steg 2 inom två tre år, tror Tord Thuresson.
Idén som grundade SLS verksamhet på Tofta föddes 1993, då Tord Thuresson tänkte att på Gotland, "som bara har vatten runtom" borde det finnas livräddare.
Ett möte med berörda instanser anordnades, men trots stort intresse hände ingenting. Inte förrän i maj -95, då TV3 kontaktade honom.
De hade nämligen byggt ett livräddartorn på stranden, som en del i ett jippo inför lanseringen av den amerikanska teveserien Baywatch.
Nu undrade de om han inte kunde "hitta på något kul en dag i veckan under juli".
Tord ville mer än så och under juli månad bemannade de första livräddarna Tofta strand varje dag.
<span class=MR>Livräddare</span>
Sedan dess har verksamheten utökats med fler livräddare, längre tillsynsperioder och kursverksamhet för barn och ungdom och badvakter.
Verksamheten kostar idag 250 000-300 000 kronor per år och omfattar bland annat ­ förutom badtillsynen ­ simkurser för barn och utbildning av badvakter.
Dessutom utnyttjas livräddarnas första hjälpen-kunskaper av Räddningstjänsten.
Om larmet går och Toftapersonalen finns närmast till hands, kan de få rycka ut även till olyckor "på land" i deras upptagningsområde: Tofta kyrka till Västergarn.
Enligt Tord brukar tillbuden sällan vara av allvarligare karaktär, möjligen delvis beroende på det förebyggande arbete livräddarna utför på stranden.
­ En klassisk sommar på Tofta har vi runt 30 barn som har gått vilse, ett 40-tal omplåstringar och tiotalet allvarligare tillbud, säger Tord. Ambulansen brukar inte behöva komma hit mer än en-fyra gånger.
<span class=MR>Framtid</span>
I framtiden ser SLS gärna en breddad simskola för att nå så många som möjligt med sitt budskap om säkerhetstänkande och simkunskap.
En del av ansvaret för det ligger på kommunen, menar Göran Olsson, som arbetar på SLS i Stockholm.
­Kommunen får inte frånta sig det ansvar som åligger dem enligt Räddningstjänstlagen.
Är ert mål att livräddningsverksamheten på Tofta blir kommunal?
­På lång sikt vill vi att det ska bli på det sättet. Det är samverkan vi är ute efter.
­ Det bästa resultatet nås om staten, Räddningstjänsten och de ideella krafterna drar åt samma håll och utnyttjar varandras kunskap och resurser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!