Räddningsbåt hamnade snett - tre föll överbord

En av M/S Visbys snabb-räddningsbåtar, hamnade snett under en övning till sjöss och tre besättningsmän hamnade i vattnet.
Destination Gotlands marknadschef Per-Erling Evensen, anser dock att övningen var lyckad och att han kan garantera säkerheten ombord.

Gotland2006-02-20 06:00
Det fanns inga passagerare ombord, då M/S Visby på tisdag förmiddag gick ut från Visby hamn, för en övning till sjöss.
- Det vi övade nu var snabb-räddningsbåtarna, som man firar ner i vattnet med besättning ombord, säger Per-Erling Evensen.
M/S Visby är utrustad med två snabb-räddningsbåtar. Båtarna, som är små och snabba, är inte i första hand tänkta att användas vid utrymning av fartyget, utan i situationer som när någon fallit över bord eller för att undsätta andra i sjönöd.
Övningar med dessa båtar genomförs med jämna mellanrum, vanligtvis görs detta då fartyget ligger still, men under tisdagens övning var M/S Visby i rörelse.
- Det står i regelverket att vi ska träna på att sjösätta snabb-räddningsbåtarna när det stora fartyget gör fart framåt på cirka fem knop, säger Per-Erling Evensen.

Delar av besättningen deltog
Hela besättningen deltog inte i övningen, snabb-räddningsbåtarna har en fast besättning på tre man per båt och det var dessa som övade på att sjösätta båtarna.
- Den ena gick i och allt fungerade perfekt, sen prövade vi båten på den andra sidan och det gick inte lika bra. Den välte inte, men den tog in vatten, säger Per-Erling Evensen.
De tre besättningsmännen ombord på snabb-räddningsbåten hamnade i vattnet och fick ligga där i cirka tio minuter.
Besättningsmännen hade på sig överlevnadsdräkter, men enligt obekräftade uppgifter till GA, tog en eller flera överlevnadsdräkter in vatten, därför att de inte var ordentligt påsatta eller läckte.
- Det vet jag inte, det är möjligt att de tog in lite vatten, säger Per-Erling Evensen.
De tre besättningsmännen i vattnet fick plockas upp av den andra snabb-räddningsbåten.
- Man sjösatte den andra båten och hämtade upp dem, så det blev väldigt riktigt som övning. Det visade sig att när det är skarpt läge så fungerar det väldigt väl, säger Per-Erling Evensen.

Firas ner
När snabb-räddningsbåtarna ska sjösättas firas båten, med besättningen ombord, ner cirka 15 meter längs med det stora fartygets sida. Att båten hamnade snett beror antagligen på att den lina som löper från snabb-räddningsbåtens för till det stora fartyget, var för lång.
- Efter varje övning har vi debriefing, då sätter sig alla ner och delar med sig av sina erfarenheter. I det här fallet till exempel kom man fram till att man behöver korta av fånglinan till den stora båten med en till två meter, en finjustering av utrustningen, säger Per- Erling Evensen, som inte vill betrakta övningen som ett misslyckande.
- Som övning var den mycket bra, många lärdomar genererades.
Kan du garantera säkerheten ombord?
- Absolut. När det gäller säkerheten till sjöss, så är den väldigt väl reglerad och ska övas ofta. Vi har träningar en gång i veckan rörande säkerheten. Vi tränar, tränar och tränar för att verkligen vara på topp, men förhoppningsvis behöver den kunskapen aldrig användas, säger Per-Erling Evensen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om