När räddningstjänsten på Gotland sammanfattar verksamhetsåret 2019 visar det att larm om bostadsbränder, automatlarm och brand som inte är i bostäder minskade jämfört med 2018. Totalt minskade antalet larm till räddningstjänsten från 817 till 737. Larm om trafikolyckor ökade dock något.
– När det gäller brand i byggnad är det svårt att veta varför det minskar. Men gällande automatlarmen har vi skrivit kontrakt med företag som har larmen där vi ställer ett antal krav och tar ut en högre avgift när vi åker på dem, säger Dick Svennefelt, räddningschef.
Räddningstjänsten når målet att alla akuta insatser ska vara påbörjade inom 30 minuter för 90 procent av befolkningen.
– Kvalitetsmålen når vi i princip alltid. År 2019 når vi dessutom betydligt högre än vad målet är, säger Dick Svennefelt.
De ekonomiska målen lever verksamheten däremot inte upp till. Förra året hade de ett underskott på 2,3 miljoner kronor.
– Det beror på att verksamheten är underfinansierad. Vi flaggade för politiken att vi skulle gå med underskott med omkring 3 miljoner förra året, så resultatet blev ändå bättre. Det är ungefär samma prognos för 2020.
Tekniska nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C) berättar att regionen håller på att ta fram ett handlingsprogram för räddningstjänsten. Innan det är klart kan han inte svara på om mer pengar behöver skjutas till.
– Jag tror att alla verksamheter ständigt måste jobba med effektivisering och utveckling, men jag tycker att vi har en jättebra räddningstjänst på ön.
Förutom de ekonomiska utmaningarna tampas räddningstjänsten med personalbrist. Men efter att ha fått indikatorer på att det fanns intresserade i Hemse gjordes en extra rekrytering som gav utdelning. Hittills har satsningen gett sex nya brandmän till Hemsestationen.
– Det är jättekul. Nu har vi så pass mycket personal på beredskapssidan att vi från och med 3 februari har tagit bort heltidsbemanningen i Hemse, säger Dick Svennefelt.
På stationen i Slite är det sämre med bemanningen. I dagsläget saknas det omkring tio personer.
– Vi har ett stort jobb framför oss i Slite, och det ska vi satsa på under 2020. För allmänhetens del klarar vi ändå att hålla beredskap, men ekonomiskt är det tuffare.
Hur ser personalläget ut för övriga delar av ön?
– Det ser hyfsat ut. Vi är inte fulltaliga men vi klarar att hålla beredskapen enligt plan.