Räddningschefen löser ut fallskärm efter avhopp och landar på ledningskontoret

Jan Bejrum fäller ut sin fallskärm efter avhoppet från jobbet som räddningschef på Gotland. Nu landar han med lön från kommunen från det han slutar och fram till pensionen och med tid för både golf och ridning. - Jag löser ut mitt avtal som också ger mig möjlighet att jobba. Det har andra gjort före mig, säger Jan Bejrum.

Gotland2006-01-14 06:00
I maj förra året bestämde han sig för att hoppa av från jobbet som chef för räddningstjänsten på Gotland. I går avtackades han vid en öppen mottagning på Katrinelund. De senaste årens diskussioner om förvaltningens ekonomi har underlättat hans beslut att gå vidare.
- Jag har trivts med mina arbetsuppgifter, men nu är det dags att lämna över stafettpinnen, säger Jan Bejrum. 55 år gammal och efter 32 år på Gotland varav 23 år som räddningschef lämnar han sin tjänst men blir kvar på ön.
Hans förordnande som förvaltningschef har löpt på sex år i taget och egentligen skulle hans nuvarande period gå ut först i år. Men även om han har valt att avgå som räddningschef, och även om han skulle kunna sluta arbeta, har han inga planer på det. Enligt ett avtal som han har sedan 1990 har han rätt till lön, om än mindre än den som räddningschef, från kommunen fram till pensionen. Enligt avtalet kan samordning också ske med visst arbete.
- Jag har mer att ge och löser ut mitt avtal, precis som andra har gjort före mig, och i samordning med avtalets tak har jag tackat ja till erbjudandet om 25 procents tjänst på ledningskontoret. Jag kommer att syssla med säkerhetsfrågor och ska arbeta direkt under regiondirektören Bo Dahllöf.
Nu väntar honom nya utmaningar. Diskussioner har pågått om en tjänst som säkerhetsstrateg. Jan Bejrum har kunskap och kompetens användbara till exempel i satsningar som gemensamma resurser för sjöräddning och oljebekämpning i samarbete med övriga länder runt Östersjön. Dialogen med regiondirektören har givit resultat i fortsatt jobb med frågor som rör säkerhet och trygghet inom Gotlands kommun.
- Nu får jag förmånen att välja roliga arbetsuppgifter och säkerhetsfrågor är en sådan. Men först ska jag landa. Med tio år kvar innan ålderspension vill jag hinna med att göra något kul som jag inte riktigt har hunnit med hittills.
På fredagen var Jan Bejrums tjänsterum på Katrinelund tömt på allt personligt. På skrivbordet väntade anställningskontraktet för Johan Kallum, räddningstjänstens nye chef som tillträder på måndag. Stilfullt dukade bord väntade på alla gäster som kom för att tacka, lämna blommor och presenter, tacka och ta farväl av Jan Bejrum som kom till Gotland 1974. Då ville han veta mer om jobbet som vice brandchef på ön där han blivit kvar. 1982 fick han tjänsten som räddningschef på ön.
- Det har varit ett fantastsikt jobb och jag har trivts med att arbeta med verksamheten. Jag kommer att fortsätta bo på Gotland, men nu med mer tid för mina egna intressen. Det betyder mer tid på golfbanan och möjlighet att ta upp det tidigare stora intresset för hästar, ridning och hoppning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om