”Välkommen till räddningstjänsten Gotland. Just nu råder det eldningsförbud på hela Gotland. Grillning på fasta grillplatser och på den egna tomten är tillåtet under förutsättning att det inte finns någon risk för att elden kan spridas. Förbudet gäller tills vidare. Mer information hittar du på www.gotland.se, slut på meddelandet.”
Så låter det automatiska röstmeddelande som spelas upp när man ringer Region Gotlands nummer för information om eldningsförbud och brandriskprognos.
– Det är väldigt känsligt just nu. Minsta lilla misstag kan leda till en brand, säger räddningschefen på Gotland, Lars-Göran Uddholm, när han plockar upp telefonen på ett helt annat nummer.
Han förklarar att den senaste tidens varma och torra väder innebär ideala förutsättningar för potentiella skogsbränder och att risken ökar för varje dag som går.
– Regnet har dämpat men det är kort varaktighet. Vi är på väg upp mot höga värden igen, förklarar Lars-Göran Uddholm och ber allmänheten att ha stor respekt för läget, även om eldningsförbudet just nu fortfarande tillåter användandet av fasta grillplatser och grillning på den egna tomten.
– Man ska vara extremt försiktig vid hantering av öppen eld. När det är så här torrt kan det gå väldigt fort innan det blir väldigt allvarligt, fortsätter han.
I en ny enkät som gjorts på uppdrag av fackförbundet Kommunal bedöms var fjärde räddningstjänst i Sverige ha bristfällig förmåga att klara av sitt uppdrag i sommar, något som DN berättade om i en artikel som publicerades den 19:e juni. Det handlar om bristande utbildning, men även bemanning.
– Jag är inte orolig över bemanningen, säger Lars-Göran Uddholm utan att tveka.
– Men jag är orolig över torkan. Det beror naturligtvis på omfattningen men om vi tänker oss en normalstor skogsbrand kommer vi att klara den, fortsätter han.
Han berättar att det inte sker någon ökning av personalstyrkan, trots den heta sommaren som verkar ligga framför oss. Att det istället handlar om att jobba förebyggande och att vara förberedd på andra typer av sätt.
– I ett sånt här läge ser vi bland annat till att använda och gå igenom vår utrustning mer ofta för att säkerställa att allting fungerar som det ska. Vi har också sett över våra rutiner när det gäller att be om hjälp, förklarar Lars-Göran Uddholm.
Han har gedigen erfarenhet av skogsbränder, inte minst som räddningsledare vid de omfattande bränderna i Västmanland 2014.
– Det är lättare att hantera en skogsbrand och större chans att lyckas besegra den om man slår hårt från början. Det finns brandflyg stationerade vid Skavsta som vi kan ta in via MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och de kan snabbt vara på plats om det skulle behövas.
Enkäten som kommunal presenterar pekar också på bristfällig utbildning som ett problem. Knappt hälften av räddningstjänsterna i enkäten har fått särskild utbildning för just skogsbränder. Lars-Göran Uddholm berättar att man har gjort en del internt arbete, med olika fokus men bekräftar att han tycker att det finns mer att önska av den grundläggande utbildningen.
– För att kunna skydda sig själv och andra och för att kunna arbeta effektivt behöver man förstå hur en skogsbrand beter sig. Man bör känna till det här som en baskunskap. Samtidigt tycker jag att vi är mycket mer medvetna än vi varit tidigare, avslutar han.