Räddningschefen tar intryck av kritiken

Chefen för räddningstjänsten Jan Bejrum har beslutat att ta tillbaka sitt tidigare beslut.
Från 1 september finns det åter tre dygnsambulanser på Gotland.
­ Det har spridit sig en ganska stor oro. Vi har tagit intryck av detta. Jag har även tagit intryck av de över 10 000 namnunderskrifter som har lämnats in. I dag (läs torsdag) har jag därför tagit tillbaka mitt tidigare förslag att minska organisationen med en dygnsambulans.

Gotland2004-08-27 04:00
Det sa Jan Bejrum vid den presskonferens som hölls efter gårdagens kommunstyrelsemöte. Trots en diger ärendelista blev ambulansfrågan helt dominerande och ledde till en stor diskussion om hur man politiskt borde ha behandlat den här frågan.
Formellt har räddningschefen en delegerad beslutsrätt. Förr fanns en räddningsnämnd. Numera är det kommunstyrelsen som har det ansvaret. Men frågan om att återinföra en särskild räddningsnämnd fanns med i den diskussion som fördes i går.
­ Samtliga politiker funderar nu över organisationen. Vi kanske inte har varit medvetna om hur viktig den här frågan är. Det har inte varit någon politisk diskussion i den här frågan. En lärdom man kanske kan dra är att inte ha en så stor fråga utan att den finns med som en punkt på dagordningen, säger oppositionsrådet Eva Nypelius (c).
Från 1 september, alltså på onsdag i nästa vecka, finns det åter tre ambulanser på Gotland, precis som det gjorde före den 1 april i år. Det blir en enhet för vardera norra, mellersta och södra Gotland. Men de kommer inte att vara stationerade i Visby, Hemse och Slite. Samtliga ska utgå från Visby.
<span class=MR>Får överskrida budget</span>
­ Inledningsvis är det problem med personal för detta. Vi klarar heller inte ett nollresultat i årets budget och för nästa år måste vi begära fem miljoner kronor till för att klara tre ambulanser. Men de tre ambulanserna kommer även att ställas till förfogande för akuta uppdrag inom primärvården och hemsjukvården, säger Jan Bejrum.
Han säger också att han välkomnar en diskussion med politikerna om målen för räddningsverksamheten. Hur många parallella uppdrag ska man klara samtidigt. ska man klara 30 minutersgränsen.
­ Det är också min uppfattning att det inte går att genomföra den organisation som jag tidigare beslutat om. Vi skulle då annars riskera ett antal Lex maria-anmälningar. Exempelvis om man har upplevt att vi har kommit för sent, säger Bejrum.
­ Jag har tydligt klargjort för politikerna att jag inte kan klara min budget och jag har inte hört ett nej om mitt beslut. Jag är heller inte överkörd av kommunstyrelsen, säger Jan Bejrum och fortsätter:
­ Jag har tidigare tydligt fått veta att jag måste hålla min budget. För ett par år sedan hade vi 48 brandmän i beredskap dygnet runt. Nu är det 30. Det finns inget mer jag kan spara på och det finns gränser för vad jag kan acceptera.
­ I mars fick jag ett tyst medgivande för mitt förslag när det gäller ambulanssjukvården. Då var det ingen som sa att det där får du inte göra. Men jag vill inte vara med och skapa oro och otrygghet, säger Bejrum.
­ Vi accepterar det här beslutet som Jan Bejrum har tagit. Det handlar om att vi har ett ömsesidigt förtroende, säger kommunalrådet Åke Svensson (s). Vid gårdagens presskonferens var det han som representerade den sittande majoriteten.
<span class=MR>Läget från 1 september</span>
Läget är nu följande från den 1 september när det gäller ambulanssjukvården på Gotland. Dagtid finns en ambulanshelikopter. Dygnet runt finns tre ambulanser för akuta uppdrag. Men ambulanssjuksköterskorna ska också i mån av tid kunna anlitas av primärvård och hemsjukvård.
De tre bilarna utgår från Visby, precis som de gjort de senaste två åren.
Det ska finnas en ambulansenhet i beredskap för vardera norra, mellersta och södra Gotland. Men de får inga särskilda stationeringsorter.
Tre ambulanser som utgår från Visby kommer att finnas för akuta uppdrag på ön från den 1 september.Foto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om