Räddningstjänsten avråder från majbrasor

På Valborgsmässoafton är det tradition att tända majbrasor. Men snålt med regn ihop med knastertorrt fjolårsgräs ökar risken för att elden sprider sig. ”Vi avråder från att elda”, säger brandinspektören Anders Buskas.

” Det är inte eldningsförbud men vi avråder från att elda i markerna”, säger brandinspektören Anders Buskas.

” Det är inte eldningsförbud men vi avråder från att elda i markerna”, säger brandinspektören Anders Buskas.

Foto: Hanna Dockson

Gotland2022-04-29 20:45

Torrt gräs i markerna gör att risken för markbränder har ökat och under den senaste tiden har räddningstjänsten fått åka på flera larm om gräsbränder.

– Det är inte eldningsförbud men vi avråder från att elda i markerna, säger brandinspektör Anders Buskas.

Beslutet om ”eldning avrådes” gäller från den 19 april och tills vidare. Det innebär att man inte får elda om det inte kan göras på ett uppenbart säkert sätt. Det är det torra fjolårsgräset som utgör den största risken.

– Var och en är fullt ansvarig för vad som händer om man tänder en eld. Den kan sprida sig snabbt i det knastertorra gräset, säger Anders Buskas.

Att räddningstjänsten avråder från att elda innebär kanske att många undviker att tända Valborgsmässoeldar.

– Det behövs en rejäl rotblöta innan vi tar bort avrådan, säger Anders Buskas.

Skulle det bli ännu torrare kan det bli eldningsförbud. Då är det förbjudet att elda, grilla och bränna fasta bränslen i naturen. Råden är tydliga och finns på regionens hemsida:

• Lämna inte elden utan tillsyn. 
• Den som eldar är ansvarig för elden.
• Brasan bör inte tändas vid stark blåst.
• Ha tillgång till släckredskap som slang, handbrandsläckare, vattentunnor och hinkar.
• Se till att du kan larma 112 om det skulle bli nödvändigt.

– Du ska se till att ha beredskap för att släcka, ha larmmöjligheter och bevaka glöden tills den slocknat. Elden ska inte heller läggas för nära byggnader. Den som gör elden är ansvarig, säger Anders Buskas. 

Det är också viktigt att släcka glödande kolrester och det ska ske före mörkrets inbrott. Enda undantaget är eldarna under just Valborgsmässoafton.

Om man planerar en majbrasa och bjuder in grannlaget är det en större tillställning och då bör man göra en anmälan till myndigheterna.

– Är det en offentlig tillställning ska den anmälas till polisen. Räddningstjänsten har tyvärr inget system för att ta emot anmälningar om att man ska elda, säger Peter Schöön, säkerhetschef på Region Gotland.

Enligt Anders Buskas kan man emellertid också ringa vakthavande insatsledare, som nås över regionens växel.

Avrådan om eldning hör till räddningstjänstens område. Ytterligare restriktioner när det gäller brasor införs från 1 maj då det är förbjudet att elda rishögar och annat skräp inom tätbebyggt område. Regeln gäller mellan 1 maj och 30 september och handlar i första hand om att visa hänsyn till grannar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!